Per Knutsen

Per Knutsen

Født: 4. aug. 1951 [1]Hamarøy, Norge

Død: 19. aug. 2022 [2] (71 år) Bergen, Norge

Beskjeftigelse: Skribent, barnebokforfatter, dramatiker

Nasjonalitet: Norge

Språk: Norsk

IMDb: IMDb

Per Knutsen (født 4. august 1951 på Hamarøy i Nordland, død 19. august 2022 i Bergen[3]) var en norsk forfatter og dramatiker.

Han skrev flere romaner og skuespill, både for barn, ungdom og voksne. Wam & Vennerød-filmene Lakki og Sebastian er basert på Knutsens romaner Gutten som kunne fly og Svart Cayal.

Bibliografi

  • 1976: Gutten og ørna (barnebok), Gyldendal
  • 1977: Du må plante flere blomster Lina-Liv (barnebok), Gyldendal
  • 1978: Jeg vil ikke (barnebok), Gyldendal
  • 1980: Utpå Vestfjorden seiler mi skute (barnebok), Gyldendal
  • 1982; Gull og sølv (barnebok), Gyldendal
  • 1984: Trilofytten (fantasyroman for ungdom), Cappelen
  • 1984: Mordere (roman), Gyldendal
  • 1986: Fiskerens datter (roman), Cappelen
  • 1988: Svart cayal (ungdomsroman), Cappelen
  • 1988: Gutten som kunne fly (ungdomsroman), Cappelen (utgitt på nytt med tittelen Lakki i 1992)
  • 1989: Edel har fest (skuespill), Cappelen (Den Nationale Scene, Oslo Nye Teater)
  • 1991: Er du naken? (skuespill for ungdom), Eide (Den Nationale Scene)
  • 1992: En dannet kvinne (skuespill), Eide (Den Nationale Scene)
  • 1994: Svømmersken (ungdomsroman), Cappelen (Nominert til Brageprisen)
  • 1995: Rått parti (ungdomsroman), Cappelen
  • 1996: Supergutt (ungdomsroman), Cappelen
  • 1997: Høytrykk (kriminalroman), Cappelen
  • 1998: Jentekrigen (ungdomsroman), Cappelen
  • 1999: Tigermelk (kriminalroman), Cappelen
  • 2000: Vil du ha meg? (ungdomsroman), Cappelen – nominert til Kritikerprisen for barne- og ungdomslitteratur
  • 2001: Å salte et hjerte (roman), Cappelen
  • 2002: Hitlers tunge (roman), Cappelen
  • 2003: Hilsen en som elsker deg (ungdomsroman), Cappelen
  • 2004: Frøken Markussens rykte (roman), Cappelen
  • 2005: Luft og kjærlighet (ungdomsroman), Cappelen
  • 2006: Utakk (roman), Cappelen
  • 2007: Kyss med ketchup (ungdomsroman), Cappelen Damm
  • 2010: Gamle menns elskov (roman), Cappelen Damm
  • 2013: Jobb for tøffe gutter (ungdomsroman), Cappelen Damm
  • 2016: Broren til Hugo (roman), Cappelen Damm
  • 2021: Nakken vil ikke bøye seg (roman), Cappelen Damm

Priser

  • Kritikerprisen for barne- og ungdomslitteratur 1982
  • Kulturdepartementetets litteraturpris 1995
  • Havmannprisen 2016, for boken Broren til Hugo

Referanser

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 12225338x, catalogue.bnf.fr, besøkt 31. desember 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Forfatter Per Knutsen er død»[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ NRK (20. august 2022). «Forfatteren Per Knutsen er død». NRK. Besøkt 20. august 2022. 

Kilder

Eksterne lenker

  • (en) Per Knutsen på Internet Movie Database Rediger på Wikidata
  • (en) Per Knutsen hos The Movie Database Rediger på Wikidata
  • (no) txt.no om ham i Ungdommens forfatterleksikon
  • (no) Per Knutsen i Norske Dramatikeres Forbund
  • (no) Per Knutsen i Cappelen Damm forlag
  • (no) Per Knutsen i NRK Forfatter
Forrige mottaker:
Siri Pettersen
Vinner av Havmannprisen

(2016)
Neste mottaker:
Gøhril Gabrielsen


Denne siden bruker materiale fra Wikipedia, lisensiert under CC-BY-SA