Mathis Mathisen

Født: 4. april 1937 (83 år) Lillesand

Beskjeftigelse: Skribent, manusforfatter, barnebokforfatter

Nasjonalitet: Norge

Utmerkelser: Vestfolds Litteraturpris (2013 )

Mathis Mathisen (født 4. april 1937 i Lillesand på Sørlandet) er en norsk forfatter.

Bakgrunn og arbeid

Mathis Mathisen er utdannet lærer. Han har i flere bøker beskrevet folk i fremmede kulturer. Ellers er han særlig kjent for barne- og ungdomsbøker, som regnes for å være av god kvalitet. Han har også i flere år arbeidet med barneprogram i radio og fjernsyn, blant annet med manus til TV-serier og ikke minst rolige, ettertenksomme opplesningsserier i Barnetimen for de minste, deriblant fortellinga om Basse og Sofie. I 1988 fikk Mathis Mathiesen Norsk litteraturkritikerlags barnebokpris for ungdomsboka Ismael.

Mathis Mathiesen har i mange år bodd i Melsomvik i Vestfold.

I 2013 ble Mathis Mathisen tildelt Vestfolds litteraturpris.[1][2]

Bibliografi

For voksne

  • 1965: De blanke knappene – roman (Overført til TV av Fjernsynsteatret i 1967)
  • 1967: Lydia i haven – roman om livet i en småby
  • 1977: Ærefrykt for livet – dramatikk (opprinnelig vist i Fjernsynsteatret i 1969)
  • 1983: Et tre med rota opp – roman
  • 1996: Reise – dikt
  • 1997: Erik Ortvad – med redaktør i kunstbok
  • 1998: Skatten i Furuberget – skrifter, redaktør
  • 2014: Dikt i øst og vest – dikt
  • 2014: Brev til en bosnisk venn – brev
  • 2015: Litt av mitt liv – selvbiografi
  • 2016: Elephanticum Sporadis – tyve fortellinger

For barn og unge

  • 1976: Lars som ikke kan gå – barnebok
  • 1977: Basse og Sofie – barnebok
  • 1978: Malla – barn/ungdom
  • 1980: Ulrikke og pappa – barnebok[3]
  • 1981: Hvor skal du, Ulrikke? – barnebok
  • 1981: Sally Vally – billedbok illustrert av Harald Nordberg
  • 1982: For Tors skyld – ungdomsbok, også filmatisert
  • 1984: Sevdalina – barnebok
  • 1985: Paradisøya – barnebok
  • 1985: Prem, en indisk gutt. – barnebok
  • 1987: Lille E i Kina – barnebok
  • 1988: Ismael – ungdomsbok
  • 1990: Rødrev på Mattisplassen – barnebok
  • 1991: Elskede Johnny – barnebok
  • 1992: Spøkelsesbyen, Civita Morte – barnebok med Gino Valente
  • 1992: Tom er en pyse – barnebok
  • 1993: Sandor, en roman fra Bosnia – ungdomsbok
  • 1995: Jeg er her. Sanger, regler og andre vers – dikt for barn

Manus

Årstallet angir premiereåret til den ferdige produksjonen.

  • 1986: Ulrikke – TV-serie for barn i fire episoder, regissert av Ann-Cathrin Ramberg og vist på NRK i 1986
  • 1982: For Tors skyld – spillefilm regissert av Knut Andersen[4]
  • 1967: De blanke knappene – fjernsynsfilm regissert av Lars Löfgren[5][6]

Referanser

  1. ^ «Mathis Mathisen fikk litteraturprisen». www.tb.no (norsk). 4. november 2013. Besøkt 17. april 2019. 
  2. ^ «Vi gratulerer forfatter Mathis Mathisen med Vestfold Litteraturpris 2013». Litteraturmagasinet.no. 4. november 2013. Besøkt 17. april 2019. 
  3. ^ Mathisen, Mathis; Scheen, Kjersti (1980). Ulrikke og pappa. Oslo: Aschehoug. ISBN 9788203103162. 
  4. ^ «For Tors skyld». International Movie Database. Besøkt 17. april 2019. 
  5. ^ «De blanke knappene». International Movie Database. Besøkt 17. april 2019. 
  6. ^ «De blanke knappene (TV Movie 1967) – IMDb». Besøkt 17. april 2019. 

Kilder

Eksterne lenker

  • (en) Mathis Mathisen på Internet Movie Database Redigér på wikidata

Forrige mottaker:
Jørn Lier Horst
Vinner av Vestfolds Litteraturpris

(2013)
Neste mottaker:
Kurt Aust

Denne siden bruker materiale fra Wikipedia, lisensiert under CC-BY-SA