Dag Ove Johansen

Født: 4. feb. 1950 (72 år) Mo i Rana

Beskjeftigelse: Science fiction-forfatter

Nasjonalitet: Norge

Dag Ove Johansen (født 4. februar 1950 i Mo i Rana) er en norsk forfatter.

Johansen er utdannet lærer, og har undervist i barneskole, spesialskole, ungdomsskole og videregående skole. I årene 1969-74 utga han science fiction-fanzinen Fabula. Hans eget nettmagasin Fabula er oppkalt etter denne fanzinen. Han debuterte i 1974 med science fiction-novellesamlingen T for Tramatura.

Komsatrilogien handler om steinaldermenneskene bosatt ved Nord-Europas største helleristningsfelt i Alta. Bøkene kom inn under Kulturrådets innkjøpsordning.[1]

Som forfatter er han mest kjent for den 12 binds historiske romanserien Sjamanens rike (2002–2003) om samisk utvandring til Alaska i 1890-årene. «Første gang jeg hørte denne historien, var i 1989 da jeg leste boken Samer, gull og rein i Alaska av Ørnulv Vorren. Historien om de amerikanske myndighetene som fikk samer til å komme til Alaska for å lære eskimoene reindrift.»[2] Serien er også utgitt på samisk. Johansen er medlem av Norsk Forfattersentrum og Forfatterforbundet, og medlem av Nordnorsk Forfatterlag (NnF) siden 1973. Har sittet i styret for NnF flere ganger. Utga det første medlemsbladet for NnF i stensilert/offset-trykket utgave, og startet og driftet også NnFs nettside noen år, til begge ble overtatt av mer profesjonelle krefter i forfatterlaget. Johansen er nå NnF-medlemmet med lengst fartstid.

I mange år var han redaktør av avisen Samfunnsliv, stiftet av Bertram Dybwad Brochmann i mellomkrigstiden. Johansen var sterkt opptatt av Brochmanns filosofi, kalt «nyorienteringen», med klare religiøse og politiske referanser. Johansens engasjement preget fanzinen Fabula og novellesamlingen han utga på Forlaget For Flere i debutåret 1974, Planetmalerne, der budskapet fra «nyorienteringen» fikk flere av novellene til å fremstå mer som foredrag om Brochmanns filosofi enn som fortellinger.[3]

Siden 2007 er han ansvarlig for Bondes Forlag.[4]

Bibliografi

  • T for Tramatura – novellesamling (1974)
  • Planetmalerne – novellesamling (1974)
  • Syklon – novellesamling (1979)
  • Alien – den åttende passasjer (oversettelse) (1979)
  • Ond sirkel – roman (1984)
  • Stormnatt – roman (1988)
  • Rambos lov – ungdomsroman (1990)
  • Den hvite søvnen – roman (1991)
  • Havørnas skygge – roman (1992)
  • Nordlysvinger – roman (1993)
  • Tidskapselen – ungdomsroman (1998)
  • Sjamanens rike:
  1. Ravnedrøm – roman (2002)
  2. Frostmåne – roman (2002)
  3. Vestenfor – roman (2002)
  4. Vindmarkene – roman (2002)
  5. Trommereisen – roman (2002)
  6. Dødsmasken – roman (2002)
  7. Verdens ende – roman (2003)
  8. Ravnene flyr – roman (2003)
  9. Fire vinder – roman (2003)
  10. Varghjerte – roman (2003)
  11. Østenfor måne – roman (2003)
  12. Der elvene møtes – roman (2003)
  • Johansens Åpenbaring – essays og noveller (2004)
  • Kunsten å lese Bibelen (Bertram D. Brochmann : nyutgivelse og bearbeidelse v/Dag Ove Johansen, Bondes Forlag) – debattbok (2007)
  • Landet bakom – dokumentar (2014)
  • Stormnatt – roman/e-bok (2017)
  • Storm Night – roman/e-bok (2017)
  • Sjamanens rike – romaner/hele serien som e-bok (2017)
  • Landet bakom – dokumentar-e-bok (2017)
  • Helhetsøkonomien (tidl. Totalitetsøkonomien ; av Gjert E. Bonde, bygget på B. D. Brochmanns ideer : nyutgivelse og bearbeidelse v/Dag Ove Johansen, Bondes Forlag) (2019)
  • Vargtid – science fiction-fabel i fire deler (2020)
  • Lemenhæren – science fiction-noveller (2020)

Referanser

  1. ^ «Dag Ove Johansen», Alt om Fauske.
  2. ^ «Sjamanens rike», NRK 7. juni 2002
  3. ^ Øyvind Myhre: Anmeldelse av Dag Ove Johansen, Nova nr 5 1974
  4. ^ Presentasjon på LinkedIn

Eksterne lenker


Denne siden bruker materiale fra Wikipedia, lisensiert under CC-BY-SA