Trygve Hoff

Født: Trygve Henrik Hoff7. juli 1938 Rognan

Død: 2. des. 1987 (49 år)

Beskjeftigelse: Dirigent, låtskriver, plateartist

Barn: Stig Henrik Hoff, Sibeth Hoff, Ståle Hoff

Nasjonalitet: Norge

Utmerkelser: Nordland fylkes kulturpris (1988 )

Trygve Henrik Hoff (født 7. juli 1938, død 2. desember 1987) var en norsk vokalist, komponist, tekstforfatter og visekunstner. Han var lærer på Buskerud folkehøgskole (Heimtun) i mange år, da han bodde på Darbu i Øvre Eiker kommune. Trygve Hoff var en periode dirigent for Berlevåg Mannsangforening, og la inn betydelig innsats i utviklingen og utviklingen av UKEkoret Pirum i 1970-årene.[1][2]

Bakgrunn

Hoff var født og oppvokst på Rognan i Nordland. Han var saltdaling og nordlending og henta inspirasjon til tekstene sine fra der han hørte hjemme.

Kunstnerisk virke

Samleplata hans Snart gryr en dag blei i 2004 av avisa Nordlys og NRK kåra til tidenes nordnorske samlealbum. Hoff skreiv ei rekke viser med utspring i landsdelen. Han skildra «Jentan på fileten», og skreiv også tekster for andre artister og turnerte landsdelen flittig helt inntil han gikk bort.

I november 2018 ble låten «Nordnorsk julesalme» kåret av NRK Nordlands lyttere og seere til «tidenes låt fra Nordland».[3]

«Har en drøm» og «Ei hand å holde i» (melodi av Svein Gundersen) er kjente sanger som begge ble gitt til Jørn Hoel. På Sissel Kyrkjebøs debutplate Sissel finnes hele fem sanger med tekst av Trygve Hoff, «Tenn et lys», «I ditt smil» og «Dagen gryr» (melodi av Svein Gundersen) samt «Inn til deg» (melodi av Lars Muhl) og «Det skal lyse en sol» (melodi av Lasse Holm). Trygve Hoff samarbeidet mye med Svein Gundersen.

Trygve Hoffs gravsted er ved Fiskum kirke.

Han ble hyllet med Nordland fylkes kulturpris post mortem i 1988.

Diskografi

  • 1979 Kokfesk & Ballade
  • 1980 Fokti
  • 1980 Rækved og lørveblues
  • 1983 Dele med dæ
  • 1985 Midt i livet
  • 1988 Snart gryr en dag (samleplate)
  • 1993 Lån mæ no’n tima (samleplate)
  • 1994 Trygve Hoff (utgivelse i regi av Televerket)
  • 1995 Trollfjell her i nord (Lydbok i samarbeid med Karl Erik Harr)
  • 2008 Kokfesk & Ballader (samleplate)
  • 2014 De beste (EP)

Utvalgte utgivelser av andre artister

Album av andre artister som inneholder sanger skrevet eller oversatt til norsk av Trygve Hoff:

  • 1979 Vandrerne – Vandrerne
  • 1986 Sissel Kyrkjebø – Sissel
  • 1987 Jørn Hoel – Varme ut av is
  • 1988 Solfrid Hoff (nå Solfrid Nilsen) – Prinsessa i tårnet
  • 1994 Sissel Kyrkjebø – Amazing Grace
  • 1995 Bodø-oktetten – Nocturne i Nord
  • 1995 Jørn Hoel – Jørn Hoels beste

I tillegg er det over 70 innspillinger av «Nordnorsk julesalme» med forskjellige artister og kor.

Bibliografi

  • 1981 Kokfesk, ballader og lørveblues
  • 1982 Trollfjell her nord. Ble senere også tilgjengelig som lydbok, innlest av Trygve Hoff selv.
  • 1984 Eventyr langs leia
  • 1985 Lyset i mørketida
  • 1983 Villblomar i visehagen (redaktør)

Trygve Hoffs Minnefond og Minnepris

Trygve Hoffs Minnefond ble stiftet 12. februar 1988, to måneder etter hans død. Fondets grunnkapital er skaffet til veie ved støttekonserter, offentlige tilskudd og private gaver.

Fondets formål er å dele ut Trygve Hoffs Minnepris, som finansieres av grunnkapitalens avkastning. Minneprisen gis til en person eller en gruppe personer som arbeider med kulturarbeid i Trygve Hoffs ånd.

Trygve Hoffs Minnepris

  • 1989: Norsk Revyfestival
  • 2000: Bente Reibo
  • 2004: Bjørn Andor Drage
  • 2006: Alt for Rognan
  • 2008: Kristin Mellem
  • 2009–2012: ingen utdelinger[4]
  • 2013: Henning Sommerro[5]

Familie

Trygve Hoff var far til musikeren Ståle Hoff (1963–2010) og skuespillerne Stig Henrik Hoff og Siv Elisabeth (Sibeth) Hoff. Ståle Hoff spilte på flere av sin fars utgivelser, og skrev melodien til «Folk é så bra» sammen med Terje Blickfeldt.

Referanser

  1. ^ Øgland, Tom Erik; Pirum (sangkor) (2002). Pirum 1965-2000. Trondheim: Pirum forl. 
  2. ^ Harr, Karl Erik (28. september 2014). «Trygve Hoff». Norsk biografisk leksikon (norsk). Besøkt 5. mai 2019. 
  3. ^ Lambertsen, Ole-Fredrik (23. november 2018). «Dette er tidenes låt fra Nordland». NRK. Besøkt 17. desember 2018. 
  4. ^ Avisa Nordland – Dag Pettersen – «Glad vinner i sommersol» 26. august 2013 Side 7 – Seksjon: kultur
  5. ^ Avisa Nordland – Dag Pettersen – «Glad vinner i sommersol» 26. august 2013 Side 7 – Seksjon: kultur

Eksterne lenker


Denne siden bruker materiale fra Wikipedia, lisensiert under CC-BY-SA