Tommy Wirkola

Tommy Wirkola

Født: 6. des. 1979 [1][2] (42 år) Alta

Beskjeftigelse: Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, skuespiller, filmklipper

Utdannet ved: Bond University

Nasjonalitet: Norge

Tommy Wirkola (født 6. desember 1979 i Alta)[3] er en norsk filmregissør, manusforfatter og skuespiller. Wirkolas første langfilm var Kill Buljo: The Movie fra 2007, som han skrev sammen med Stig Frode Henriksen. De to laget senere grøsserkomedien Død snø, som hadde premiere på norske kinoer 9. januar 2009.

25. januar 2013 hadde hans første Hollywood-film, actionkomedien Hansel and Gretel: Witch Hunters, internasjonal premiere. Wirkola var regissør og manusforfatter for filmen. Filmen har Jeremy Renner og Gemma Arterton i rollene som de voksne Hans og Grete, som nå er blitt heksejegere.

Tommy Wirkola studerte mediefag ved Høgskolen i Finnmark, filmvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer og tok en bachelorgrad i film- og tv ved Bond University i Australia.

I 2016 begynte Wirkola arbeidet med manus til en film om Slaget om Narvik i 1940.[4]

Filmografi

  • Remake (2006)
  • Kill Buljo: The Movie (2007)
  • Død snø (2009)
  • Tomme Tønner (2010) (skuespiller)
  • Kurt Josef Wagle og legenden om fjordheksa (2010)
  • Hansel and Gretel: Witch Hunters (2013)
  • Kill Buljo 2 (2013) (skuespiller)
  • Død snø 2 (2014)
  • Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta (2017)
  • What Happened to Monday (2017)
  • I onde dager (2021)

Referanser

  1. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm2482088, besøkt 15. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Nå hopper Wirkola av – DN.no». Arkivert fra originalen 22. februar 2014. Besøkt 26. januar 2013. 
  4. ^ «Tommy Wirkola skal lage storfilm om «Slaget om Narvik»». 16. september 2016. Besøkt 16. september 2016. 

Eksterne lenker

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)


Denne siden bruker materiale fra Wikipedia, lisensiert under CC-BY-SA