Sigbjørn Hølmebakk

Sigbjørn Hølmebakk

Født: 2. februar 1922 Feda

Død: 25. november 1981 (59 år) Oslo

Søsken: Gordon Hølmebakk

Barn: Arnstein Hølmebakk

Beskjeftigelse: Skribent, manusforfatter

Nasjonalitet: Norge

Utmerkelser: Doblougprisen (1976 ), Gyldendals legat (1956 )

Byste av Sigbjørn Hølmebakk står i området ved Feda skole i Feda. Inskripsjon under bysten er «Ta ikke denne uro fra meg».

Sigbjørn Hølmebakk (født Sigbjørn Marius Hølmebakk 2. februar 1922 på Feda i Vest-Agder, (død 25. november 1981 i Oslo) var en norsk forfatter. Han var også aktiv i folkebevegelsen mot atomvåpen i Norge og en av initiativtagerne til stiftelsen av Sosialistisk Folkeparti. I 1961 skrev han i Dagbladet den senere så berømte kronikken «Brønnpisserne» om mistenkeliggjøring og personforfølgelse av kommunister og andre radikale.

Hølmebakk debuterte litterært i 1950 med novellesamlingen Ikke snakk om høsten. Som forfatter var han realist. Han skrev om eksistensielle spørsmål med driv og sterke miljøskildringer. Han ble en folkekjær forfatter før han døde bare 59 år gammel. Han var gift flere ganger og ble far til i alt åtte barn. Flere av etterkommerne hans er også forfattere. Hans bror er den kjente forlagsredaktøren Gordon Hølmebakk.

Flere av Hølmebakks romaner ble filmatisert. Fimbulvinteren (1964) om tyskernes brenning av Finnmark ble filmatisert som Brent jord i 1969 med regi av Knut Andersen. Hurra for Andersens ble filmatisert i 1966 med regi av Knut Andersen. Jentespranget (1970) ble filmatisert i 1973 med regi av Knud Leif Thomsen. Karjolsteinen (1975) ble filmatisert i 1977 med regi av Knut Andersen.

En byste av Hølmebakk er plassert på hjemstedet Feda, ved Feda skole.

Bibliografi

  • Ikke snakk om høsten – noveller (1950)
  • Det hvite fjellet – roman (1954)
  • Menneskefiskeren – roman (1956)
  • Salve sauegjeter– barnebok (1959)
  • Emigranten – roman (1959)
  • Fimbulvinteren – roman (1964)
  • Hurra for Andersens – roman (1966)
  • Jentespranget – roman (1970)
  • Tolv trøndere og to andre fortellinger – noveller (1973)
  • Hundevakt, grålysning – artikler (1974)
  • Karjolsteinen – roman (1975)
  • Sønnen – roman (1978)
  • Fredlaustona – ufullendt, posthumt utgitt (1983)
  • Liljer i snøen – noveller og reisebrev fra 1950- og 1960-tallet (1992)
  • 13 noveller – noveller i samling (2004)

Drama

  • Det siste kvarter – hørespill, NRK (1960)
  • Et lite kapitel av en stor manns dagbok – hørespill, NRK (1961)
  • Det siste kvarter – NRK fjernsynsteateret (1962)
  • Heltedød til salgs – Det Norske Teateret (1968)
  • Pappa er ikke glad i oss lenger – NRK fjernsynsteateret (1971)

Filmografi (utvalg)

Manus

  • 1958 – Elias rekefisker
  • 1957 – På slaget åtte

Priser

  • Gyldendals legat 1956
  • Kritikerprisen 1975, for Karjolsteinen
  • Doblougprisen 1976

Eksterne lenker

Forrige mottaker:
Bjørn Rongen
og Alfred Hauge
Vinner av Gyldendals legat

(1956)
Neste mottaker:
Eivind Tverbak og
Halldis Moren Vesaas
Forrige mottaker:
Edvard Hoem
Vinner av Kritikerprisen

(1975)
Neste mottaker:
Rolf Sagen
Forrige mottaker:
Ragnhild Magerøy
Norsk vinner av Doblougprisen

(1976)
Neste mottaker:
Åsta Holth

Denne siden bruker materiale fra Wikipedia, lisensiert under CC-BY-SA