Roy Jacobsen

Roy Jacobsen

Født: 26. des. 1954 (67 år) Oslo[1]

Beskjeftigelse: Skribent, biograf

Nasjonalitet: Norge

Språk: Norsk[2]

Medlem av: Det Norske Akademi for Språk og Litteratur

Utmerkelser: 10 oppføringer Tarjei Vesaas’ debutantpris (1982 ), Bokhandlerprisen (1991 ), Bokhandlerprisen (2009 ), Cappelenprisen (1987 ), Gyldendalprisen (2005 ), Nota Bene Bokpris (1987 ), Doblougprisen (2012 ), Riksmålsforbundets litteraturpris (2003 ), Årets europeer (2000 ), Ivar Lo-prisen (1994 )

Sjanger: Roman

Debuterte: 1982

Aktive år: 1982 –

IMDb: IMDb

Roy Jacobsen (født 26. desember 1954 i Oslo) er en norsk forfatter. Han debuterte i 1982 med novellesamlingen Fangeliv. Han mottok Riksmålsforbundets litteraturpris i 2003 og har vært nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanene Seierherrene i 1991 og Frost i 2004. Han var også nominert, som første nordmann[3], til The Man Booker International Prize i 2017, for romanen De usynlige.

Roy Jacobsen har gitt ut over 25 bøker og er oversatt til 41 språk. Som skjønnlitterær forfatter utmerker Jacobsen seg ved sin store allsidighet – fra de korte, psykologisk innholdsmettede novellene, med kresen bilde- og språkbruk, til de bredere anlagte romanene, med et vell av historiske, litterære, språklige og politiske kunnskaper, fra Islands sagatid til det 20. århundres krigshistorie på kontinentet og i Russland og Finland.

Liv og virke

Bakgrunn

Jacobsen er oppvokst i Groruddalen i Oslo. I årene 1979–1986 bodde han på morens hjemplass på Solfjellsjøen i Dønna kommune i Nordland.[4] Han hadde en rekke yrker, også etter debuten i 1982, før han ble forfatter på heltid i 1990.

Seierherrene

Såvel morens bakgrunn som egen oppvekst i Groruddalen utgjorde materialet for den bredt anlagte gjennombruddsromanen Seierherrene fra 1991, som kanskje mer enn noen annen norsk roman har tydeliggjort for et bredt publikum det fenomenet som er blitt kalt «den store klassereisen». Gjennom en enkelt families historie i to generasjoner skildres hvordan menigmanns kår i Norge i løpet av de siste 80 år i rivende fart har flyttet seg fra agrar- og proletarsamfunnets nedarvede, påtvungne betingelser og opp i et postindustrielt, høyteknologisk utdannelses- og velferdssamfunn med store valgmuligheter, men også til dels førte til en helt nyskapt identitetsfølelse for mange.

Biografi om Trygve Bratteli

Befatningen med temaene fra Seierherrene anvendte Jacobsen da han skrev biografen til Trygve Bratteli (1995).

Barrøy-serien

I 2013 kom romanen De usynlige ut. Boken handler om hvordan livet var på en øy på Helgelandskysten i 1920-årene. Dette ble den første boken i serien. Oppfølgeren Hvitt hav kom ut i 2015, i 2017 kom Rigels øyne og i 2020 kom Bare en mor.

Filmmanus

Jacobsen skrev manus til den danske filmen Valhalla Rising i 2008 sammen med Nicolas Winding Refn, som også regisserte filmen.

Verv og medlemskap

Han har vært medlem av Kringkastingsrådet, og er medlem av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur.

I 2021 meldte han seg ut av Den norske forfatterforening etter over 35 års medlemskap, i protest mot at forfatterforeningen hadde undertegnet et opprop mot Ytringsfrihetskommisjonen.[5]

Ordener og hedersbevisninger

Jacobsen ble i 2017 utnevnt til ridder av Den islandske falkeorden i forbindelse med statsbesøket til Islands president i Norge.[6]

Privatliv

Roy Jacobsen er gift med forfatter og førsteamanuensis Anneliese Pitz,[7] og er bosatt i Oslo.

Bibliografi

  • 1982: Fangeliv (noveller), Cappelen
  • 1984: Hjertetrøbbel (roman), Cappelen
  • 1985: Tommy (roman), Cappelen
  • 1987: Det nye vannet (roman), Cappelen
  • 1988: Virgo (roman), Cappelen
  • 1989: Det kan komme noen (noveller), Cappelen
  • 1990: Ursula (barnebok), Cappelen
  • 1991: Seierherrene (roman), Cappelen
  • 1992: Fata Morgana (roman), Cappelen
  • 1994: Den høyre armen (noveller), Cappelen
  • 1995: Trygve Bratteli. En fortelling – biografi over Trygve Bratteli, Cappelen
  • 1998: Ismael (roman), Cappelen
  • 1999: Grenser (roman), Cappelen
  • 2001: Fugler og soldater (noveller), Cappelen
  • 2004: Det nye vinduet (noveller), Cappelen
  • 2003: Frost (roman), Cappelen
  • 2005: Hoggerne (roman), Cappelen
  • 2007: Marions slør (roman), Cappelen
  • 2009: Vidunderbarn (roman), Cappelen Damm
  • 2011: Anger (roman), Cappelen Damm
  • 2013: De usynlige (roman), Cappelen Damm
  • 2015: Hvitt hav (roman), Cappelen Damm
  • 2017: Rigels øyne (roman), Cappelen Damm
  • 2019: På randen av Vigeland – selvbiografisk fortelling, Cappelen Damm
  • 2019: Mannen som elsket Sibir (roman), Cappelen Damm
  • 2020: Bare en mor (roman), Cappelen Damm
  • 2022: De uverdige (roman), Cappelen Damm

Priser

  • Tarjei Vesaas’ debutantpris 1982, for Fangeliv
  • Cappelenprisen 1987
  • Notabeneprisen 1988
  • Kritikerprisen 1989, for Det kan komme noen
  • Bokhandlerprisen 1991, for Seierherrene
  • Scheiblers legat 1991
  • Ivar Lo-prisen 1994
  • Oslo bys kunstnerpris 1994
  • Årets europeer 2000
  • Riksmålsforbundets litteraturpris 2003
  • Gyldendalprisen 2005
  • Ungdommens kritikerpris 2005, for Hoggerne
  • Bokhandlerprisen 2009, for Vidunderbarn
  • Doblougprisen 2012
  • Nordland fylkes kulturpris 2017

Referanser

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 20. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12146516n; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015.
  3. ^ Cappelen Damms blogg Forlagsliv Arkivert 12. januar 2022 hos Wayback Machine.. Lest 19. juli 2017.
  4. ^ «En kystlinje». klassekampen.no. 31. juli 2021. Besøkt 20. mai 2022. «FISKARBONDEN: Med Barrøy-bøkene har Roy Jacobsen løftet øyfolket inn i vår bevissthet.» 
  5. ^ «Roy Jacobsen melder seg ut av den norske Forfatterforeningen». www.vg.no. 5. juli 2021. Besøkt 20. mai 2022. 
  6. ^ Orðuhafaskrá Arkivert 16. april 2017 hos Wayback Machine., oversikt over tildelinger fra Islands president. Lest 15. april 2017.
  7. ^ Monica Flatabø: Portrettintervju – VG/Helg 24. august 2019

Kilder

Eksterne lenker

Forrige mottaker:
Frank A. Jenssen
Vinner av Tarjei Vesaas’ debutantpris

(1982)
Neste mottaker:
Kjell Gjerseth
Forrige mottaker:
Lars Saabye Christensen
Vinner av Kritikerprisen

(1989)
Neste mottaker:
Paal-Helge Haugen
Forrige mottaker:
Lars Saabye Christensen
Vinner av Bokhandlerprisen

(1991)
Neste mottaker:
Karsten Alnæs
Forrige mottaker:
Olav Angell
Vinner av Riksmålsforbundets litteraturpris

(2003)
Neste mottaker:
Anne B. Ragde
Forrige mottaker:
Stein Mehren
Vinner av Gyldendalprisen

(2005)
Neste mottaker:
Einar Økland
Forrige mottaker:
Tore Renberg
Vinner av Bokhandlerprisen

(2009)
Neste mottaker:
Jan-Erik Fjell
Forrige mottaker:
Knut Ødegård
delt med Beate Grimsrud
Norsk vinner av Doblougprisen
delt med Ellen Einan

(2012)
Neste mottaker:
Karin Moe
delt med Torgeir Rebolledo Pedersen


Denne siden bruker materiale fra Wikipedia, lisensiert under CC-BY-SA