Rikke Gürgens Gjærum

Født: 7. nov. 1972 (50 år) Oslo

Beskjeftigelse: Professor

Utdannet ved: Universitetet i StavangerHøgskolen i Oslo og AkershusUniversitetet i Oslo

Nasjonalitet: Norge

Rikke Gürgens Gjærum

Rikke Gürgens Gjærum (født 7. november 1972 i Oslo) er en norsk professor i anvendt drama/teater, bosatt i Harstad. Hun utdannet seg først som allmennlærer og dramapedagog fra Universitetet i Stavanger og Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun har hovedfag i teatervitenskap fra Universitetet i Oslo med avhandlingen Regi og teaterorganisering: casestudie av Bentein Baardson regi av Garmann & Worse & Co på Rogaland teater (1996–1997), og doktorgrad i drama/teater fra Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU med avhandlingen «En usedvanlig estetikk: en studie av betydningen av egenproduserte teatererfaringer for det usedvanlige mennesket» (2004). Hun var Norges forskningsråds-stipendiat på det såkalte Velferdsprogrammet.

Hun var forskningsleder ved Høgskolen i Harstad fra 2007–2010. Fra 2010–12 hadde hun en post doc.-stilling ved Høgskolen i Harstad, og fikk deretter professortittel allerede som 39-åring.

Gjærum er ansatt som professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (institutt for estetiske fag), og ved UiT – Norges arktiske universitet (vernepleieutdanningen og Det kunstfaglige fakultet). Ved HiOA leder hun studieretning i drama og teaterkommunikasjon ved masterutdanningen i estetiske fag.

Hun var initiativtaker og forskningsleder for det nasjonale prosjektet «Teater – Drama – Demokrati»[1] (2013–16) som hadde som mål å studere hvordan drama- og teater bidrar til å danne det demokratiske mennesket, i møtet mellom verk, hendelse og arbeidsform.

Gjærums forskningsarbeider har sitt fundament i fagfeltet anvendt teater og dette danner grunnlaget for hennes arbeider knyttet til utenforskap, disability art, kjønn, drama som læringsform og forumteater. Hun er en svært produktiv formidler av forskning, og har publisert en rekke artikler og bøker. Hun var også leder for studien «Kvinner i norsk teater» som så på rolletildeling og kjønn i norske institusjonsteatre[2].

I tillegg til forskningspublisering, driver Gjærum med redaktørvirksomhet. Hun har gitt ut 4 antologier om forskningsmetode og forskning innen anvendt teater.

Hun var redaktør for «Kunstdidaktikk og marginal røster» i Nordic Journal of Art and Research[3] (Nr. 2/4 – 2015), og for temanummeret Kjønn i Norsk dramapedagogisk tidsskrift[4] Nr. 3/2916. Hun har også gjesteredaktør for tidsskriftet «Børne og ungdomskultur i Norden» og «Peripeti- tidsskrift for dramaturgi».

Gjærum er en aktiv samfunnsdebattant, blant annet som talskvinne for dramafagets plass i skolen og for større fokus på likestillingsproblematikk i kunst- og utdanningsfeltet.

I 2023 debuterte Gjærum som skjønnlitterær forfatter da hun ga ut dikt- og novellesamlingen Portretter av transformert lytting (Lyrikkforlaget) skrevet i sin helhet på nynorsk.

Priser og utmerkelser

  • Forskningsformidlingsprisen ved Høgskolen i Harstad i 2015.

Referanser

Eksterne lenker


Denne siden bruker materiale fra Wikipedia, lisensiert under CC-BY-SA