Odd Harrong

Født: 4. jan. 1913

Død: 17. juli 1981 (68 år)

Beskjeftigelse: Tegneserieskaper 

Nasjonalitet: Norge

Odd Harrong

Odd Harrong (født 4. januar 1913 i Kirkenes, død 17. juli 1981) var en norsk kunstner og tegneserietegner.

Harrong startet i 1937 studier ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo, etter å ha mottatt stipend fra AS Sydvaranger. Han studerte under blant andre Finn Faaborg og Carl von Hanno, og fant snart sin foretrukne teknikk i tresnitt. I 1939 debuterte Harrong med en tresnittutstilling i Oslo Kunstforening, og ble samme år medlem av Unge Kunstneres Samfund.

Odd Harrong hadde også en stor produksjon av linoleumstrykk, både i sort/hvitt og farger. Han holdt en rekke separatutstillinger med grafikk. En stor del av hans grafiske produksjon er knyttet tematisk til samisk liv og kultur, med motiver lagt til Finnmark. Bildene viser gjerne hverdagssituasjoner, der folkedrakter, gammer, reindrift, hundehold og natur presenterer den tradisjonelle samiske kulturen. De fleste av Nord-Norges hoteller og restauranter hadde et eller flere bilder fra Harrongs produksjon.

Fra 1952 begynte Harrong å utgi fire forskjellige humoristiske tegneseriehefter, deriblant Harrongs Komikk (1952-53) og Harrongs Cowboy Komikk (1953-56). Seriene ble også trykt i ulike aviser og magasiner, og ble gjerne omtalt som «Harrongkomikk».

Harrong var også kabaretartist og visesanger. Til tross for at kapasiteter som Lalla Carlsen og Bokken Lasson ønsket ham til Chat Noir, valgte Harrong karrieren som kunstner.

Eksterne lenker


Denne siden bruker materiale fra Wikipedia, lisensiert under CC-BY-SA

Emneord