Morten Jostad

Født: 19. okt. 1953 (70 år) Lillehammer

Beskjeftigelse: Skuespiller 

Nasjonalitet: Norge

Morten Jostad

@media only screen and (min-width:840px){.mw-parser-output .aligned-right{float:right;width:20em;margin:0.5em 0 2.2em 1em;clear:right}.mw-parser-output .aligned-left{float:left;width:20em;padding-left:0em;border-left:none;border-right:solid 0.3em #eee;clear:left}}@media all{.mw-parser-output .quoted{text-align:right;font-size:smaller}.mw-parser-output .textbox-heading{font-weight:bold;line-height:2}}.mw-parser-output .mw-parser-output>dl:first-child dd{margin-left:0;margin-right:0;padding-left:1em;padding-right:1em;border-left:0.4em solid green;border-right:1px solid silver}.mw-parser-output .mw-parser-output>dl:first-child dd:first-child{margin-bottom:0;padding-top:0.5em;border-top:1px solid silver}.mw-parser-output .mw-parser-output>dl:first-child dd:last-child{margin-bottom:0;padding-bottom:0.5em;border-bottom:1px solid silver}.mw-parser-output .mw-parser-output>dl:first-child dd+dd{padding-top:0.5em}

Det er et merkelig yrke han har valgt seg, i grunnen: Morten Jostad lever av å gi litteraturen føtter.
Forrige gang han var innom Nasjonalbiblioteket, var det som kunstnerisk rådgiver for Wergelandsåret. Før det igjen, vandret han rundt i Oslo sentrum i Henrik Ibsens skikkelse under åpning av det offisielle jubileumsåret. Skuespiller og dramatiker Morten Jostad har agert Bjørnson på Aulestad og Kierkegaard på Danskebåten. Han har spilt Sokrates og H.C. Andersen, trukket stolen bort til Sigrid Undsets arbeidspult og tuslet rundt i værelset der en dødssyk Wergeland er i ferd med å utånde. Alltid alene, alltid med det dypeste alvor, og som oftest utenfor hovedstadspressens synsfelt.

Olav Brostrup Müller. «Formidleren». Klassekampen, 27.5.2011

Morten Jostad (født 19. oktober 1953 på Lillehammer) er en norsk forfatter, dramatiker og skuespiller, bosatt på Lillehammer.

Jostad har dramatisert romaner, skrevet drama og skrevet og instruert vandreteater. Han har satt opp flere forestillinger basert på brev, eller utformet som monologer. Han har også selv spilt i flere vandreteateroppsetninger, i rollene som Ibsen, Bjørnson, Kierkegaard, Petter Dass, Wergeland og Dag Solstad.

Morten Jostad har gjort det til en særegen teaterform å portrettere store kunstnere. Og han gjør det godt. I så måte er dette møtet med Henrik Ibsen, gjennom et utvalg av de mange brevene han skrev, intet unntak.

Jan H. Landro. Bergens Tidende, 9.3.2005

Blant de verkene Jostad har dramatisert kan nevnes Zinken Hopps Trollkrittet (1986), Åge Rønnings Kolbes reise (sammen med Kjetil Bang-Hansen, 1986) og libretto til en opera basert på Tryggve Andersens I cancelliraadens dage (2011). Ved siden av sine soloforestillinger er Jostad knyttet til Det hemmelige teater, som har base i Gausdal.

Jostad mottok i 2009 Admiral Carl Hammerichs minnelegat fra Fondet for dansk-norsk samarbeid. Han ble utnevnt til statsstipendiat i statsbudsjettet for 2013.

Bokutgivelser

  • Reisefeber : et skuespill om Ludvig Holberg ; Til Helgeland : et skuespill om Petter Dass. CoMedia forlag, 1997 ISBN 82-7530-022-3

Eksterne lenker


Denne siden bruker materiale fra Wikipedia, lisensiert under CC-BY-SA

Emneord