Michelle Paver

Michelle Paver

Født: 7. september 1960 [1][2][3][4] (60 år) Blantyre[3][4]

Utdannet ved: Wimbledon High School, Lady Margaret Hall

Beskjeftigelse: Skribent[5][6][7][8], barnebokforfatter, romanforfatter[9], rettslærd[6]

Nasjonalitet: Storbritannia

Språk: Engelsk[10][11][12][13]

Utmerkelser: Prix Masterton[3]

Sjanger: Fantasy, gotisk litteratur,[13] historisk fantasy,[13] ungdoms-fantasy,[13][14],[13][14]thriller,[13]Spøkelsefortelling,[13] barnelitteratur

Debut: Without Charity (2000 )

Debuterte: 2000

Aktive år: 2000 –

Nettsted: http://www.michellepaver.com

IMDb: IMDb

Michelle Paver (født 7. september 1960 i Malawi) er en britisk forfatter av bøker for voksne og for barn og ungdom. Hun har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap.

Liv og virke

Michelle Paver er født i Nyasaland (i dag Malawi) i sentrale eller sørøstlige Afrika. Hennes mor var belgisk fra Flandern og hennes far var sørafrikaner. De drev avisen Nyasaland Times. Da hun var tre år gammel bosatte hennes foreldre seg i Wimbledon i England hvor hun senere gikk på skolen The Study and Wimbledon High School. Etter å ha studert biokjemi på Lady Margaret Hall ved Universitet i Oxford, hvor hun tok en grad av første klasse, ble hun partner i et advokatfirma i London. Hennes fars død i 1996 fikk henne til å ta et sabbatsår hvor hun reiste rundt i Frankrike og Amerika, og hvor hun kom til å skrive sin første bok, Without Charity. Hun sa opp fra advokatfirmaet da hun kom tilbake for å konsentrere seg om sitt forfatterskap.[15]

Ulvebror

Chronicles of Ancient Darkness, eller Ulvebror på norsk, forteller om Torak, en tenåring uten familie, og om hans venner Renn og Wolf. Hovedfortellingen sirkler om Torak og hans søken etter å beseire Sjel-eterne, en gruppe onde trollmenn som vil drepe alt liv i skogen der de bor. Settingen er i et forhistorisk Nord-Europa i steinalderen, neolittisk tid.

Den første boken i serien, Wolf Brother[16] ble utgitt i 2004 og som en helhet har bøkene solgt mer enn 1 millioner eksemplarer i Storbritannia.[17] Den sjette boken i serien, Ghost Hunter, vant Guardian Prize for barne- og ungdomslitteratur i 2010.[18] Regissøren Ridley Scott har opsjon på filmatisering av serien.[trenger referanse]

Bibliografi

Frittstående romaner for voksne

  • Without charity – 2000
  • A place in the hills – 2001
  • Dark matter – spenningsroman fra Svalbard 2010 (Mørketid)
  • Thin air – 2016 (Høydeskrekk)
  • Wakenhyrst – 2019

Daughters of Eden-trilogien

  • The shadow catcher – 2002
  • Fever hill – 2004
  • The serpent’s tooth – 2005

Chronicles of Ancient Darkness/Ulvebror-serien

  • Wolf brother – 2005 (Ulvebror)
  • Spirit walker – 2006 (Åndevandrer)
  • Soul eater – 2007 (Sjel-eter)
  • Outcast – 2007 (Utstøtt)
  • Oath breaker – 2008 (Løftebryter)
  • Ghost Hunter – 2009 (Spøkelsesjeger)
  • Viper’s daughter – 2020

Gods and Warriors-serien

  • Gods and warriors – 2012 (Kun førsteutgaven kom med denne tittelen) /The Outsiders – 2013
  • The burning shadow – 2013
  • Eye of the falcon – 2014
  • The crocodile tomb – 2015
  • Warrior bronze – 2016

Priser og utmerkelser (utvalg)

Årstall Priser
2008 Bokjuryn i kategori 10-13 år
2006 Bokjuryn i kategori 10-13 år

Referanser

  1. ^ NooSFere, 9. okt. 2017, Michelle PAVER, -42050
  2. ^ Babelio, 1. nov. 2019, 7828, https://www.babelio.com/auteur/-/7828
  3. ^ a b c 1. nov. 2019, -42050, https://www.noosfere.org/livres/auteur.asp?numauteur=-42050&Niveau=bio
  4. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, 1. nov. 2019, 28586, http://www.isfdb.org/cgi-bin/ea.cgi?28586
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 1. nov. 2019, 123776252, https://portal.dnb.de/opac.htm?method=simpleSearch&cqlMode=true&query=nid%3D123776252
  6. ^ a b Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, 1. nov. 2019, xx0035919, https://aleph.nkp.cz/F/?func=find-c&local_base=aut&ccl_term=ica=xx0035919
  7. ^ Virtual International Authority File, 1. nov. 2019, https://viaf.org/viaf/50143795/, 50143795
  8. ^ Library of Congress Authorities, 1. nov. 2019, nb99092567, http://id.loc.gov/authorities/names/nb99092567.html
  9. ^ Autorités BnF, 1. nov. 2019, 14554923q, http://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb14554923q
  10. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb14554923q; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 14554923q.
  11. ^ http://id.loc.gov/authorities/names/nb99092567.html; Library of Congress autoritets-ID: nb99092567; besøksdato: 1. november 2019.
  12. ^ https://viaf.org/viaf/50143795/; Virtual International Authority File; besøksdato: 1. november 2019; VIAF-ID: 50143795.
  13. ^ a b c d e f g http://www.isfdb.org/cgi-bin/ea.cgi?28586; Internet Speculative Fiction Database; ISFDB forfatter-ID: 28586; besøksdato: 1. november 2019.
  14. ^ a b https://www.fantasticfiction.com/p/michelle-paver/; besøksdato: 1. november 2019.
  15. ^ «From Africa to Wimbledon & Beyond…». Michelle Pavers nettsted. Arkivert fra originalen den 12. juli 2007
  16. ^ «An interview with Michelle Paver». Bookbrowse.com.
  17. ^ Pressemelding (8. august 2009): «Michelle Paver’s Chronicles Of Ancient Darkness Sells A Million Copies!» Arkivert 3. mars 2016 hos Wayback Machine.
  18. ^ Guardian children’s fiction prize 2010. The Guardian.

Eksterne lenker

<!–
NewPP limit report
Parsed by mw2259
Cached time: 20201013042339
Cache expiry: 2592000
Dynamic content: false
Complications: []
CPU time usage: 1.708 seconds
Real time usage: 2.099 seconds
Preprocessor visited node count: 10477/1000000
Post‐expand include size: 41630/2097152 bytes
Template argument size: 15602/2097152 bytes
Highest expansion depth: 22/40
Expensive parser function count: 16/500
Unstrip recursion depth: 0/20
Unstrip post‐expand size: 14988/5000000 bytes
Lua time usage: 1.057/10.000 seconds
Lua memory usage: 9.91 MB/50 MB
Lua Profile:
Scribunto_LuaSandboxCallback::getEntity 360 ms 31.0%
recursiveClone 300 ms 25.9%
Scribunto_LuaSandboxCallback::callParserFunction 100 ms 8.6%
Scribunto_LuaSandboxCallback::getExpandedArgument 60 ms 5.2%
Scribunto_LuaSandboxCallback::orderProperties 60 ms 5.2%
? 60 ms 5.2%
type 60 ms 5.2%
Scribunto_LuaSandboxCallback::getLabel 40 ms 3.4%
Scribunto_LuaSandboxCallback::addStatementUsage 20 ms 1.7%
Scribunto_LuaSandboxCallback::plain 20 ms 1.7%
[others] 80 ms 6.9%
Number of Wikibase entities loaded: 17/400
–>

Denne siden bruker materiale fra Wikipedia, lisensiert under CC-BY-SA