Michelle Paver

Michelle Paver

Født: 7. september 1960 [1][2][3][4] (59 år) Blantyre[3][4]

Utdannet ved: Wimbledon High School

Beskjeftigelse: Skribent[5][6][7][8], barnebokforfatter, romanforfatter[9], jurist[6]

Nasjonalitet: Storbritannia

Språk: Engelsk,[10][11][12][13][14][15][16][17][18] britisk-engelsk

Utmerkelser: Q3405 029[3]

Sjanger: Romaner for voksne barn og ungdom

Debut: Without Charity (2000 )

Debuterte: 2000

Aktive år: 2000 –

Nettsted: http://www.michellepaver.com

IMDb: IMDb

Michelle Paver (født 7. september 1960 i Malawi) er en britisk forfatter av bøker for voksne og for barn og ungdom. Hun har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap.

Liv og virke

Michelle Paver er født i Nyasaland (i dag Malawi) i sentrale eller sørøstlige Afrika. Hennes mor var belgisk fra Flandern og hennes far var sørafrikaner. De drev avisen Nyasaland Times. Da hun var tre år gammel bosatte hennes foreldre seg i Wimbledon i England hvor hun senere gikk på skolen The Study and Wimbledon High School. Etter å ha studert biokjemi på Lady Margaret Hall ved Universitet i Oxford, hvor hun tok en grad av første klasse, ble hun partner i et advokatfirma i London. Hennes fars død i 1996 fikk henne til å ta et sabbatsår hvor hun reiste rundt i Frankrike og Amerika, og hvor hun kom til å skrive sin første bok, Without Charity. Hun sa opp fra advokatfirmaet da hun kom tilbake for å konsentrere seg om sitt forfatterskap.[19]

Krøniker om oldtidens mørke

Chronicles of Ancient Darkness, eller Ulvebror på norsk, forteller om Torak, en tenåring uten familie, og om hans venner Renn og Wolf. Den første boken er Wolf Brother. Hovedfortellingen sirkler om Torak og hans søken etter å beseire sjelespiserne, en gruppe onde trollmenn som vil drepe alt liv i skogen hvor de bor. Settingen er i et forhistorisk Nord-Europa i steinalderen, neolittisk tid.

Den første boken i serien, Wolf Brother[20] ble utgitt i 2004 og som en helhet har bøkene solgt mer enn 1 millioner kopier i Storbritannia.[21] Den sjette og siste i serien, Ghost Hunter, vant Guardian Prize for barne- og ungdomslitteratur i 2010.[22] Regissøren Ridley Scott har opsjon på filmatisering av serien.[trenger referanse]

Bibliografi

Historiske romaner for voksne

  • Without charity – 1999
  • A place in the hills – 2001
  • The shadow catcher – 2004
  • Fever Hill – 2005
  • The Serpent’s Tooth – 2006
  • Dark matter – spenningsroman fra Svalbard 2010

Barnebøker

  • Wolf brother, 2005 (Ulvebror)
  • Spirit walker, 2006 (Åndevandrer)
  • Soul eater, 2007 (Sjel-eter)
  • Outcast, 2007 (Utstøtt)
  • Oath breaker, 2008 (Løftebryter)
  • Ghost Hunter, 2009 (Spøkelsesjeger)

Priser og utmerkelser (utvalg)

Årstall Priser
2008 Bokjuryn i kategori 10-13 år
2006 Bokjuryn i kategori 10-13 år

Referanser

  1. ^ NooSFere, 9. okt. 2017, Michelle PAVER, -42050
  2. ^ Babelio, 1. nov. 2019, 7828, https://www.babelio.com/auteur/-/7828
  3. ^ a b c 1. nov. 2019, -42050, https://www.noosfere.org/livres/auteur.asp?numauteur=-42050&Niveau=bio
  4. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, 1. nov. 2019, 28586, http://www.isfdb.org/cgi-bin/ea.cgi?28586
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 1. nov. 2019, 123776252, https://portal.dnb.de/opac.htm?method=simpleSearch&cqlMode=true&query=nid%3D123776252
  6. ^ a b Czech National Authority Database, 1. nov. 2019, xx0035919, https://aleph.nkp.cz/F/?func=find-c&local_base=aut&ccl_term=ica=xx0035919
  7. ^ Virtual International Authority File, 1. nov. 2019, https://viaf.org/viaf/50143795/, 50143795
  8. ^ Library of Congress Authorities, 1. nov. 2019, nb99092567, http://id.loc.gov/authorities/names/nb99092567.html
  9. ^ Autorités BnF, 1. nov. 2019, 14554923q, http://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb14554923q
  10. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb14554923q; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 14554923q.
  11. ^ http://id.loc.gov/authorities/names/nb99092567.html; Library of Congress autoritets-ID: nb99092567; besøksdato: 1. november 2019.
  12. ^ https://viaf.org/viaf/50143795/; Virtual International Authority File; besøksdato: 1. november 2019; VIAF-ID: 50143795.
  13. ^ http://www.isfdb.org/cgi-bin/ea.cgi?28586; ISFDB forfatter-ID: 28586; besøksdato: 1. november 2019.
  14. ^ https://www.idref.fr/07948686X; besøksdato: 1. november 2019; SUDOC: 07948686X.
  15. ^ http://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb14554923q; Autorités BnF; besøksdato: 1. november 2019; BNF-ID: 14554923q.
  16. ^ https://www.fantascienza.com/catalogo/autori/NILF24326; besøksdato: 1. november 2019.
  17. ^ https://plus.cobiss.si/opac7/conor/59246435; CONOR-ID: 59246435; besøksdato: 1. november 2019.
  18. ^ https://kopkatalogs.lv/F?func=direct&local_base=lnc10&doc_number=000045986; besøksdato: 1. november 2019.
  19. ^ «From Africa to Wimbledon & Beyond…». Michelle Pavers nettsted. Arkivert fra originalen den 12. juli 2007
  20. ^ «An interview with Michelle Paver». Bookbrowse.com.
  21. ^ Pressemelding (8. august 2009): «Michelle Paver’s Chronicles Of Ancient Darkness Sells A Million Copies!» Arkivert 3. mars 2016 hos Wayback Machine.
  22. ^ Guardian children’s fiction prize 2010. The Guardian.

Eksterne lenker


Denne siden bruker materiale fra Wikipedia, lisensiert under CC-BY-SA