Marit Paulsen

Marit Paulsen

Født: 24. nov. 1939 [1] (82 år) Oslo

Beskjeftigelse: Politiker[2], skribent, kunstner

Ektefelle: Sture Paulsen

Parti: Folkpartiet, Sveriges socialdemokratiska arbetareparti

Nasjonalitet: Sverige

.mw-parser-output .wb-edithandle{display:none;padding-left:0.5em}.mw-parser-output .wd-editable-show .wb-edithandle{display:inline}.mw-parser-output .wd-editable-hide .wb-edithandle{display:none}

Marit Eli Paulsen (født 24. november 1939) er en svensk forfatter og politiker, svensk representant i Europaparlamentet for Folkpartiet liberalerna.

Liv og virke

Marit Paulsen ble født i Oslo og hadde tysk morfar, den avvisende holdningen mot tyskere i Norge etter Andre verdenskrig har siden påvirket hennes forfatterskap. Paulsen flyttet til Sverige på 1960-tallet og arbeidet i industrien, ved Smedjebackens Valsverk. Etter syv år ved valseverket tok hun folkehøyskole og debuterte i 1972 med romanen Du, människa?.

Marit Paulsen ble valgt til Årets europeer i Sverige i 1995 for sitt engasjement for Sveriges medlemskap i EU. Paulsen var ledende i kampanjen for jasiden ved den svenske folkeavstemningen om EU-medlemskap i 1994.[3]

I 1998 gikk Paulsen over fra Sosialdemokratene til Folkpartiet liberalerna og var frem til 2007 partiets andre viseordfører og talsperson i eldrespørsmål. Paulsen representerte partiet i Europaparlamentet i perioden 1999-2004. Ved valget til Europaparlamentet i 2009 ble Marit Paulsen igjen innvalgt og fikk 51,5 % av personstemmene for Folkpartiet.

Bibliografi

  • Du, människa? (1972)
  • Du skulle gråta om du visste …: en bok om förtryck (1973)
  • Förlossningen (1975)
  • Liten Ida (1979)
  • Sju sorters blommor (1981)
  • Natten är min egen (1984)
  • Den stressade potatisen (1985)
  • Riktig mat (1986)
  • Livet på gården (1986– )
  • Hela Sverige – eller kaos (1990)
  • Europa och djuren (1993)
  • En liten bok om en stor fråga: om Sverige och EU (1994)
  • Hela havet stormar: en liten bok om vår tid (1995)
  • En liten bok om euron (2003)

Priser og utmerkelser (utvalg)

  • 1986 – ABFs litteraturpris

Referanser

  1. ^ ČSFD, ČSFD person-ID 269081[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.europarl.europa.eu, Europaparlamentet person-ID 4270, besøkt 20. april 2022[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Lena Mellin (15. mai 2022). «Håll ögon och öron öppna – men stäng munnen». Aftonbladet. Besøkt 16. mai 2022. «Dåvarande M- ledaren Carl Bildt och dåvarande S-ledaren Ingvar Carlsson, avgående och tillträdande statsminister, gick i armkrok för att få svenska folket att rösta ja i folkomröstningen om EU. Till sin hjälp tog de den mycket populära matdebattören Marit Paulsen som själv kallade sig för kärring.» 

Eksterne lenker


Denne siden bruker materiale fra Wikipedia, lisensiert under CC-BY-SA