Lars Hansen

Lars Hansen

Født: 8. jan. 1869 [1][2]Molde

Død: 20. juli 1944 [2] (75 år) Oslo

Beskjeftigelse: Forfatter, skribent

Parti: Nasjonal Samling, Høyre, Venstre

Nasjonalitet: Norge

Språk: Norsk[3]

Lars Georg Hansen (født 8. januar 1869 i Molde, død 20. juli 1944 i Oslo) var en norsk forfatter fra Tromsø som ble kjent som «ishavsforfatteren». Han ga ut 18 bøker fra 1926 til 1944.

«Ishavsforfatteren» Lars Hansen (1869–1942) og Gulbrand Lunde (1901–1942), propagandaminister i Quislings NS-regjering under andre verdenskrig.

Lars Hansen vokste opp og bodde i Tromsø der han en periode også var lokalpolitiker for Venstre og Høyre, blikkenslager og reder.[4] Fra 1922 til 1925 var han løsarbeider i USA.[4]. Han var gift med Ragna Zachariassen, datter av ishavsskipper Søren Zachariassen.

Temaer og motiv i bøkene hentet Hansen framfor alt fra ishavsfangst og livet blant kystbefolkningen i Troms og på Svalbard på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

Hansen er i stor grad glemt etter sin død på grunn av medlemskapet og engasjementet i Nasjonal Samling (NS), Quislings nasjonalistiske fascistparti, under andre verdenskrig. Hansen gjorde seg ikke nevneverdig politisk bemerket under krigen. To av bøkene hans kom ut på tysk i Frontbuchhandelausgabe für die Wehrmacht, bokutgivelser for tyske soldater 1939–1945. Dette var Die weiße Hölle – Zwei Erzählungen (debutboka I Spitsbergens vold fra 1926) og novellesamlinga Im Schnee und Nordlicht (I sne og nordlys fra 1936).

Lars Hansen avgikk ved døden i 1944.

Bibliografi

  • 1944: Odin klarte det: roman
  • 1942: Skarvereiret
  • 1940: Hårde tider har vi døiet
  • 1940: Pegasus på flukt
  • 1939: Beitsaren: ishavsroman
  • 1938: Storfossen
  • 1937: På vivanke
  • 1936: I sne og nordlys: noveller
  • 1935: Keiserlosen
  • 1934: De fem ishavsgaster: roman
  • 1933: Kongen på Råsa: roman
  • 1932: Bjørnar Bålk og hans slekt
  • 1931: Håkjerringkjeften: roman
  • 1930: Forbannelsen
  • 1929: «Hvalrossen» av Tromsø: roman
  • 1928: En havets sønn: roman
  • 1927: Jens Sørskar: roman
  • 1926: I Spitsbergens vold

Referanser

  1. ^ Merkedager : fødselsdager, stiftelsesdatoer, begivenheter, urn.nb.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Lars Georg Hansen, Norsk biografisk leksikon ID Lars_Hansen, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12751612k; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 12751612k.
  4. ^ a b Omtale i Norsk biografisk leksikon

Litteratur

  • Birkeland, B./Ugelvik Larsen, S.: Nazismen i norsk litteratur,1975, Nasjonalsosialister i norsk diktning, 1943

Eksterne lenker

Quill and ink-wikipedia.pngDenne biografien om en forfatter, lyriker eller dramatiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.


Denne siden bruker materiale fra Wikipedia, lisensiert under CC-BY-SA