Guro Sibeko

Guro Sibeko

Født: 22. juni 1975 [1] (45 år) Romerike

Beskjeftigelse: Skribent, lærer

Nasjonalitet: Norge

Guro Jabulisile Sibeko (født 22. juni 1975 på Romerike) er norsk slampoet, forfatter og samfunnsdebattant. Hun har skrevet artikler for ungdomsbladet Reporter og VG, mange kronikker, tekster til lærebøker og informasjonsmateriell, og hun var en av bidragsyterne til antologien Råtekst (Aschehoug forlag). I januar 2009 debuterte hun som romanforfatter med actionromanen Vingespenn på Gyldendal forlag.

Siden har hun utgitt romanene Ctrl+Alt+Delete (Gyldendal, 2010) og Jeg kan oppløse mørket (Juritzen, 2013). På CappelenDamm forlag har hun utgitt barnebøkene Blodmånenatta (2011) og Ildulven (2012) og biografien Krigerhjerte – min fars reise (2013). Hun har også utgitt Den store SLAM!boka, en innføring i SLAM!poesi, sammen med Martine Næss Johansen og Rasismens poetikk på eget forlag. Hun er en av fire forfattere bak Aschehoug forlags samfunnsfagverk for mellomtrinnet Arena 5-7.

Sibeko er også en aktiv slampoet og deltar i konkurranser og oppvisninger med tekster som ofte har politisk innhold. Hun holder kurs i SLAM!poesi og i annen skriving, og har utgitt «Den store SLAM!boka» sammen med kollega Martine Næss Johansen.

Hun har laget produksjonene «Blodmånenatta» (sammen med folkemusiker Sigrid Moldestad), «Framtid på flukt» og «Plass nok?» (sammen med SLAM!poet og skuespiller Sofie Frost), som alle har turnert skoler over hele landet.

Sibeko har lærerutdanning fra Oslomet – storbyuniversitetet og en mastergrad i nordisk didaktikk og en mastergrad i veiledningspedagogikk fra Universitetet i Oslo.

Hun har siden tidlig i ungdommen arbeidet mot rasisme og for likestilling så vel mellom kvinner og menn som mellom hetero- og homofile. I 2003 var Sibeko initiativtaker til Foreningen for Partnerbarn, som arbeidet for juridisk likebehandling mellom barn født inn i heterofile forhold og barn født inn i homofile parforhold. Mellom 2006 og 2008 var hun nestleder i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH), der hun hovedsakelig arbeidet for innføringen av felles ekteskapslov for likekjønnede og ulikekjønnede par. I 2020 var hun leder for interrimstyret i INN – etniske minoriteter i kulturlivet.

Bibliografi

  • Vingespenn, roman, Gyldendal (2009)
  • Ctrl+Alt+Delete, roman, Gyldendal (2010)
  • Blodmånenatta, barnebok, Cappelen Damm (2011)
  • Ildulven, barnebok, Cappelen Damm (2012)
  • Krigerhjerte, sakprosa, Cappelen Damm (2013)
  • Jeg kan oppløse mørket, roman, Juritzen (2013)
  • Den store SLAM!boka, sakprosa, Melk (2018)
  • Rasismens poetikk, sakprosa, Ordatoriet (2019)

Referanser

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 16602178q, catalogue.bnf.fr, besøkt 30. desember 2019

Kilder

Eksterne lenker


Denne siden bruker materiale fra Wikipedia, lisensiert under CC-BY-SA