Edvard Welle-Strand

Født: 1. mai 1884 [1]Hadsel

Død: 1965 [2][1][3][4]

Barn: Erik Welle-Strand, Erling Welle-Strand

Beskjeftigelse: Journalist[5], biograf, skribent[5]

Nasjonalitet: Norge

Edvard Welle-Strand (født 1884 død 1965) var en forfatter fra Bitterstad i Vesterålen.

I 1910 flyttet han til Bergen. Frem til 1936 var han redaksjonssekretær i Bergens Aftenblad, og senere gav han ut blad som Vi reiser, Bergens Illustrerte og Fiskermagasinet.[6]

Boken Den unge barbar ble utgitt på tysk i 1924 med tittel Möivenjunge. Senere er den kommet på russisk, polsk, nederlandsk, svensk og lettisk. Den kom ut på norsk i 1943, utgitt på Kamban forlag (Oslo) og trykket i Hedemarkingens trykkeri, Hamar. (Kilde: s. 2 og 4 i boken)

Boken virker nesten selvbiografisk, idet de fleste geografiske navn i første del, som omhandler livet på sørspissen av Langøya i Hadsel kommune i Vesterålen, er faktiske. Hovedpersonen Almar (16 år ved bokas begynnelse) kommer fra gården «Myra». Av beskrivelsene i boka går det frem at denne gården må ligge mellom Rå og Skagen, omtrent der Bitterstad ligger. Forfatteren kommer selv fra Bitterstad. Av andre geografiske navn som ikke har latt seg verifisere er «bukta» (Kan være Skagbukta), Lægde, Kongsvegen, Alsvåg, Lundhaugen hvor Kongsveien gjør en sving, Petvika. Et fjell skrevet Skanaktind i boken har korrekt navn «Skavnaktind».[trenger referanse]

Bibliografi

  • 1909 Fra havskjær og fjellvidde
  • 1912 Havgufs
  • 1914 Zinka Zahl : fortælling
  • 1915 Døgnfluer : stemninger og skildringer
  • 1916 I krigens periferi : Europas dødsaar
  • 1917 Karenski : verdenskrigens homo novus
  • 1917 Røde dager : indtryk og stemninger fra den russiske revolution
  • 1918 Fjernland : stemninger og skildringer
  • 1919 Pohjola : billeder fra de store vidder
  • 1922 Baalet : billeder fra det røde Rusland
  • 1922 Frihetskorset : drama i fire akter
  • 1923 Skaarongen
  • 1924 Nothunden: Nordlandsroman
  • 1927 Polarmennesker
  • 1930 Flugten til Norden. En roman om samenes vandring til Ishavets strand
  • 1943 Den unge barbar
  • 1945 Tragedien i isen og andre fortellinger
  • 1945 Hvor fisk vaker og fugl flyr
  • 1946 Løgnens tre bærer bitre frukter
  • 1948 Nis Petersens dage i Bergen
  • 1956 Per Erik på Lofotfiske

Familie

Edvard Welle-Strand var far til motstandsmann og forfatter Erling Welle-Strand og farfar til professor Anne Welle-Strand.

Referanser

  1. ^ a b Det tyske nasjonalbibliotekets katalog, 29. mai 2020, 1119086396
  2. ^ NUKAT, Edvard Welle-Strand, n2020206594
  3. ^ Store norske leksikon, Edvard Welle-Strand, Edvard_Welle-Strand
  4. ^ BIBSYS, 9. okt. 2017, Edvard Welle-Strand, 90131188
  5. ^ a b Det tyske nasjonalbibliotekets katalog, 10. jun. 2020, 1119086396
  6. ^ «Forfatteren og redaktøren Edvard Welle-Strand, Bergen, er død, vel 80 år gammel». Bergens Tidende, 11. mars 1965.


Denne siden bruker materiale fra Wikipedia, lisensiert under CC-BY-SA