Ardis Kaspersen
Født: 24. mars 1920
Død: 24. nov. 2010 (90 år)
Beskjeftigelse: Skribent
Nasjonalitet: Norge
Utmerkelser: Nordland fylkes kulturpris (1994 ) Kongens fortjenstmedalje[1]
Ardis Kaspersen
Ardis Jorun Kaspersen (1920–2010) var en norsk kokebokforfatter, kjent fra et titall bokutgivelser med oppskrifter fra Nord-Norge. Den første utkom i 1970, og i 1999 utkom en med Arne Brimi som ble oversatt til flere språk.
Hun var som journalist tilknyttet Helgeland Arbeiderblad og Brønnøysunds Avis.[2] Hennes liv er omtalt i Ardis Kaspersen – et liv med poteten av Knut Alsaker, som er trykket i Årbok for Helgeland 2008.
Premier
- Nordland fylkes kulturpris 1994
- Kongens fortjenstmedalje 1995[3]
Utgivelser
- 1979: Helgelandsmat i krukker og fat
- 1981: Politikk og hverdag på Helgeland
- 1983: Nordlandsmat
- 1986: Matskatter fra Nord-Norge
- 1989: Folkemedisinskatter fra Nord-Norge
- 1990: Folkemedisinskatter fra Nord-Norge
- 1990: Havgodt fra Nord-Norge
- 1991: Solværungen (Medforfattere: Margit Galdal, Karl Brekka.)
- 1991: Desserten : bordets dronning : oppskrifter fra hele Norge (Medforfatter: Marit Bockelie)
- 1992: Helgeland meny guide
- 1993: Lefser fra hele landet
- 1993: Supper fra hele landet
- 1994: Hverdagsglimt og tradisjonsmat fra Vevelstad
- 1994: Folkemedisin fra hele landet
- 1996: Husmenn og husmannskost fra hele landet
- 1997: Samisk mat og kultur
- Arne Brimi og Ardis Kaspersen (1999). Norges nasjonalretter: En matglad reise i vårt eget land (Bokmål). Fakta forlag. [Foto ved Bengt Wilson. Engelsk oversettelse i 2000 ved Lisa Gay Bostwick. Gjenutgitt på norsk 2006 som Norsk mat og kultur: En reise i landet vårt]
- 2002: Hverdagsmat for diabetikere og cøliakere
- 2004: Tradisjonsbakst fra Helgeland
- 2005: Fristelser : fra fjord og fjære
- 2006: Lefser fra hele landet
- 2007: Alene til bords
Referanser
- ^ arkivinordland.no[Hentet fra Wikidata]
- ^ «Ardis Kaspersen i lokalhistoriewiki.no».
- ^ «Ardis Kaspersen – fylkesleksikon Nordland». arkivinordland.no. Besøkt 27. august 2024.