Sigbjørn Skåden

Født: 4. januar 1976 (42 år) Tromsø

Mor: Asbjørg Skåden

Beskjeftigelse: Skribent

Nasjonalitet: Norge

Sigbjørn Skåden (født 4. januar 1976 i Tromsø) er en samisk forfatter og kulturarbeider fra Planterhaug (nordsamisk: Lánttedievvá) i Skånland. Han er nå bosatt i Tromsø.

I 1997 var han blant stifterne av ungdomsforeninga Stuornjárgga Sámenuorak (tilknyttet Norske Samers Riksforbund), som i 1999 startet opp Márkomeannu – en samisk kultur- og musikkfestival som arrangeres i grenseområdet mellom Skånland kommune i Troms og Evenes kommune i Nordland og jobber for å fremme markasamisk kultur.

Han har studert litteratur og har hovedfag i litteraturvitenskap fra Universitetet i Tromsø. Han har også en mastergrad i britisk litteratur fra University of York.

Han er sønn av Asbjørg Skåden, som er lærer og var sametingsrepresentant 1997–2001.

Forfatterskap

I 2004 debuterte Sigbjørn Skåden som forfatter med det episke langdiktet Skuovvadeddjiid gonagas. Handlingen er hentet fra ei samisk bygd i Ofotenregionen i mellomkrigstiden. Diktet er lagt over myten om den evige jøde, og følger den unge, samiske mannen Jusup, som vender tilbake til hjembygda etter flere år i Sør-Norge.[1][2] I 2005 var Skåden årets unge artist på Riddu Riđđu, hvor han framførte en dramatisert oppsetning av diktet. I 2007 ble boka utgitt på norsk med tittelen Skomakernes konge, gjendiktet av han selv. Samme år ble Skuovvadeddjiid gonagas nominert til Nordisk råds litteraturpris. I 2007 var han også prologforfatter for Festspillene i Nord-Norge.

I november 2009 kom diktsamlinga Prekariáhta lávlla. Diktene følger de samiske karakterene Debbie og Ian, som har fått navn etter Joy Division-vokalist Ian Curtis og hans kone Deborah Curtis. I Prekariáhta lávlla trekkes det ei linje mellom samenes kulturpolitiske oppvåkning på 70- og 80-tallet og postpunkbevegelsen – en musikkbevegelse som oppstod i Nord-England på siste halvdel av 70-tallet.

Høsten 2010 gikk Skåden ut i det samiske ungdomsmagasinet Š og avslørte seg selv som forfatter av den anonymiserte bloggromanen Ihpil: Láhppon mánáid bestejeaddji. Boka utgir seg for å være en gjengivelse av en blogg skrevet av ei ung, lesbisk samejente som ble funnet druknet i Tromsø havn i desember 2007. Romanen ble skrevet fortløpende som en blogg høsten 2007[3][4], før den sommeren 2008 ble utgitt i bokform etter bloggerens angivelige død. I bokutgivelsen er det den fiktive samejentas bloggeralias «Ihpil» som står oppført som forfatter. Boka kom i norsk oversettelse i april 2010 med tittelen Ihpil: De fortapte barns frelser.

I 2012 gav han ut ei faktabarnebok om samer med tittelen Sámit/Samer. Boka er gitt ut i to versjoner, på nordsamisk og norsk, i Cappelen Damms faktaløveserie.

Bibliografi

 • Skuovvadeddjiid gonagas. Skániid girjie. 2004

  • Skomakernes konge. Skániid girjie. 2007
 • Ihpil: Láhppon mánáid bestejeaddji. Skániid girjie. 2008

  • Ihpil: De fortapte barns frelser. Skániid girjie. 2010
 • Prekariáhta lávlla. Skániid girjie. 2009
 • Sámit/Samer. Faktabok for barn, Cappelen Damm. 2012.
 • Våke over dem som sover. Roman, Cappelen Damm. 2014
Som redaktør
 • Riimiin rámiin – tornesamisk ungdomsantologi. Skániid girjie. 2003
 • Samiske stedsnavn i Evenes. Skániid girjie. 2010

Priser

 • Havmannprisen 2014, for Våke over dem som sover

Referanser

Kilder

Forrige mottaker:
Ellisiv Lindkvist
Vinner av Havmannprisen

(2014)
Neste mottaker:
Siri Pettersen


Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA