Petter Thomassen

Født: 17. april 1941 Salangen, Norge

Død: 8. oktober 2003 (62 år) Oslo

Beskjeftigelse: Forretningsmann

Parti: Høyre

Nasjonalitet: Norge

Regjering: Syse

Forgjenger: Finn Kristensen

Etterfølger: Ole Knapp

Forgjenger: Erlend Rian

Etterfølger: Svein Ludvigsen

Regjering: Willoch

Forgjenger: Jan P. Syse

Etterfølger: Finn Kristensen

Valgkrets: Nordland

Petter Johan Thomassen (født 17. april 1941 i Salangen i Troms, død 8. oktober 2003) var en norsk politiker (H). Han var stortingsrepresentant for Nordland 1977–1997, industriminister i Kåre Willochs regjering 1985–1986, 2. nestleder i Høyre 1988–1990 og næringsminister i Jan P. Syses regjering 1989–1990. Thomassen var således en fremtreden rikspolitiker, men engasjerte seg likevel sterkt i utviklingen i sin hjemlige landsdel.[1] Han hadde bakgrunn fra EDB-bransjen, og var særlig opptatt av ytringsfrihet og personvern.[2]

Familiebakgrunn og yrkeskarrière

Han ble født i Salangen i Troms som sønn av gårdbruker Karl Thomassen (1905–1978) og husmor og gårdbruker Johanna Simonsen Grimstad (1914–1996). Under andre verdenskrig ble familiens småbruk gjort til et innkvarteringssted for tyske soldater, mens jordveien ble brukt som leir for russiske krigsfanger. Thomassen skildret denne tiden i sin prisbelønte bok Barneår i krig fra 1986.

Han tok examen artium i 1960, studerte til siviløkonom ved Handelshøjskolen i København 1960–1963, og tok kurs i skatterett, arbeids- og lederpsykologi, rasjonalisering og annet 1963–1964. Senere tok han kurs i EDB-programmering, systemering og planlegging 1965–1975 og 1. avdeling i rettsvitenskap i Bodø i 1974. Thomassen engasjerte seg i den fremvoksende databransjen, og var systemkonsulent i Oslo 1964–1965 før han var disponent i NordlandsData AS i Bodø, en bedrift han bygde opp helt fra grunnen, 1965–1976. Selskapet ble sammen med Tromsø-baserte Moment.Data AS fusjonert inn i det nye iTet ASA i 2000.[3]

Blant Thomassens mange styreverv kan nevnes styreformann ved Nordland distriktshøgskole 1976–1978, styreformann i stiftelsen Nordlandsforskning 1980–1985 og 1986–1988, styreformann i Computer Management Norge 1983–1985, styreformann i Polarsirkelsenteret AS 1988–1990, styreformann i Norsk Luftfartssenter AS 1994–1998, styreformann i Polar Zoo AS 1994–2001, styreformann i Bodø Energi AS 1996–2003, styreformann i Nordland Teater AS 1999–2003 og styreformann i Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS i 2003. Han var også styreformann i en rekke private bedrifter.

Politisk arbeid

Han begynte sin politiske løpebane i Unge Høyre, og var styremedlem i Bodø Unge Høyre 1966–1969, styremedlem i Søndre Nordland Unge Høyre 1967–1969 og medlem av Unge Høyres sentralstyre 1969–1971. Videre var han på kommunalt og fylkeskommunalt plan medlem av Bodø bystyre 1967–1975 (medlem av formannskapet 1972–1975), styremedlem i Bodø Høyre 1968–1977, medlem av Nordland Høyres fylkesstyre 1969–1997, medlem av Nordland fylkesting og fylkesutvalg 1972–1979 (gruppeleder 1972–1977, fylkesråd 1976–1977) og medlem av Nord-Norsk Oljeråd 1972–1979. Fra 1976 var han dermed politiker på heltid.

I rikspolitikken var han medlem av Høyres finansutvalg 1969–1975, medlem av Høyres kommunalutvalg 1971–1975, medlem av Høyres distriktspolitiske utvalg 1975–1978, medlem av Høyres sentralstyre 1976–1990, formann i Høyres datapolitiske utvalg 1980–1985 og medlem av Høyres trafikkutvalg 1983–1984. Etter sigende var det i stor grad Thomassens fortjeneste at Høyre allerede i 1981 programfestet politikk for elektronisk post, datanettverk med mer.[2]

I 1977 ble Thomassen innvalgt på Stortinget fra Nordland, og ble sittende frem til 1997. Etter sin første periode i Stortingets kommunal- og miljøvernkomité fikk han i 1981 plass i Stortingets finanskomité, hvor han også var formann 1983–1985 og medlem 1987–1989. Han var industriminister i Kåre Willochs regjering 1985–1986, mens Harry Danielsen møtte i hans sted på Stortinget, og hadde deretter et kort mellomspill som medlem av Stortingets forbruker- og administrasjonskomité 1986–1987. Thomassen kom tilbake i regjeringskontorene som næringsminister i Jan P. Syses regjering 1989–1990, og Steinar Høgaas møtte da på Stortinget. Thomassen innehadde begge ganger en nøkkelposisjon for å sikre gjennomslag for regjeringens økonomiske politikk, og at statsbudsjettene ble vedtatt.[2] I 1991 utgav han en bok om Syse-regjeringens fall. Han var ellers nestformann i stortingsgruppen 1981–1985 og 2. nestleder i partiet 1988–1990. Etter Syse-regjeringen var Thomassen medlem av Stortingets kirke- og undervisningskomité 1993–1997 og den første lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Han nedla et betydelig arbeid i å markere den nye komiteen som Stortingets sentrale kontrollorgan.[1]

Bibliografi

  • 2002 – EVL : historien. Oslo: Energibedriftenes landsforening.
  • 1991 – En regjerings fall. Oslo: Cappelen. ISBN 82-02-12931-1.
  • 1988 – Håndbok for bedre ressursbruk i fylker og kommuner. Oslo: Høyres Hovedorganisasjon.
  • 1987 – Hold kjeft, rekrutt!. Oslo: Cappelen. ISBN 82-02-11192-7.
  • 1986 – Barneår i krig. Oslo: Cappelen. ISBN 82-02-10699-0.
  • 1986 – «Sentrum og periferi i massemedia». I: Ytring. Oslo: Atheneum.
  • 1985 – Havbruk : mulighetenes næring : en artikkelsamling. Oslo: Universitetsforlaget.
  • 1984 – «Er vi forberedt på teknologiutfordringene?». I: Hvor går Høyre?. Oslo: Cappelen.
  • 1982 – Bodø sparebank 1857-1982. Bodø: Bodø sparebank. ISBN 82-990891-0-7.
  • 1980 – Inn i datasamfunnet. Oslo: Cappelen. ISBN 82-02-04542-8.
  • 1979 – Industriell utfordring : de arbeidskraftintensive industriers betydning for sikring av målsettingen om full sysselsetting. Bodø: Skriveforlaget. ISBN 82-7229-005-7.
  • 1978 – Tale eller tie? : saken mot Morgenavisen og følgene for ytrings- og pressefriheten. Oslo: Fabritius. ISBN 82-07-00411-8.
  • 1977 – Fri tanke, men ikke fritt ord : et debattinnlegg om en grunnleggende menneskerett. Oslo: Fabritius. ISBN 82-07-00221-2.
  • 1977 – Privatliv og EDB : hvordan kan vi beskytte oss?. Oslo: Cappelen. ISBN 82-02-03658-5.
  • 1975 – Varehandelen i distriktspolitisk perspektiv. Bodø: Otto Koch A/S. ISBN 82-90030-34-7.

Referanser

  1. ^ a b Lønning, Inge (6. november 2003). «Minnetaler over tidligere stortingsrepresentanter Håkon Kyllingmark og Petter Thomassen». Stortinget. 
  2. ^ a b c Petersen, Jan (24. oktober 2003). «Petter Thomassen er død». Høyre. [død lenke]
  3. ^ «NordlandsData går sammen med Moment.Data». digi.no. 4. februar 2000. Besøkt 23. oktober 2013. 

Eksterne lenker

Denne siden bruker materiale fra Wikipedia, lisensiert under CC-BY-SA