Jens R. Nilssen

Født: 11. august 1880 Valberg

Død: 28. februar 1964 (83 år)

Beskjeftigelse: Illustratør, tegneserieskaper

Nasjonalitet: Norge

Jens Richard Nilssen (født 11. august 1880, død 28. februar 1964) var en norsk tegneserietegner og illustratør. Nilssen lagde en mengde karikaturer, vittighetstegninger og tegneserier fra 1905 og nesten seksti år framover, ofte under signaturen Jens R.

Jens R. Nilssen ble født og vokste opp på Valberg i Lofoten. Han gikk på Kunst- og håndverksskolen i Oslo, reiste til Peter Severin Krøyers malerskole i København, og var representert med malerier på Høstutstillingen i 1905 og 1907. Han begynte imidlertid fra da av å tegne i satiriske vittighetsblader som Hvepsen, Humoristen og Karikaturen og ble etterhvert en av de mest brukte og kjente illustratørene i landet.

Han illustrerte også mange bokomslag og gjennomillustrerte barnebøker. Jens R. er likevel mest kjent som skaper og første tegner av seriene Smørbukk, Tuss og Troll for Norsk Barneblad, Vangsgutane for Fonna Forlag, Hauke-patruljen (1930-1959) for Ukemagasinet og Peik 1955-1957. Disse ble seinere samlet i egne hefter.

De fleste av illustrasjonene til Jens R. Nilssen er preget av en tynn, presis pennestrek og en tegnestil som kombinerer realisme, karikatur og solid tegnehåndverk. Jens R. var produktiv. Han skal ha laget rundt tusen tegninger hvert år i over femti år.[trenger referanse] Tegnestilen forandret seg lite i løpet av disse årene.

Referanser

Litteratur

  • Herbjørn Sørebø: Jens R. : den folkekjære teiknaren, Samlaget, Oslo (2001) ISBN 82-521-5858-7

Eksterne lenker

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)
Det finnes mer utfyllende artikkel/artikler på  .


Denne siden bruker materiale fra Wikipedia, lisensiert under CC-BY-SA