Ida Jessen

Ida Jessen

Født: 25. september 1964 [1] (55 år) Gram

Utdannet ved: Aarhus Universitet

Beskjeftigelse: Oversetter, skribent

Nasjonalitet: Danmark

Språk: Dansk[2]

Utmerkelser: Søren Gyldendal-prisen (2009 ), De Gyldne Laurbær (2009 ), Kritikerprisen (2017 )[3]

Debut: Under sten (noveller), 1989 [4]

IMDb: IMDb

Ida Jessen (født 25. september 1964 i Gram[4]) er en dansk forfatter fra Sønderjylland, oppvokst i Thyregod. Hun er utdannet cand.mag. i litteraturhistorie og massekommunikasjon fra Århus Universitet i 1990 og jobber som forfatter og oversetter. Ut over egne bøker har hun oversatt flere ungdoms- og voksenromaner til dansk, blant annet av Lars Saabye Christensen.

Ida Jessens inspirasjon kommer ifølge henne selv i stor grad fra store nordiske forfattere som Tom Kristensen, Knut Hamsun, William Heinesen og Selma Lagerlöf.[5]

Ida Jessen har vært medlem av Det Danske Akademi siden 2012.[6] I 2020 forlot hun, sammen med Suzanne Brøgger, Astrid Saalbach og Jens Smærup Sørensen, akademiet i protest mot akademimedlem Marianne Stidsens holdninger i Me too-debatten.[7]

Utvalgt bibliografi

  • 1989: Under sten (noveller)
  • 1994: De uskydlige (noveller)
  • 1996: Troldtinden (barnebok)
  • 1997: Den anden side af havet (noveller)
  • 1997: De døde skær (barnebok)
  • 1998: Vandpaladset (roman)
  • 1998: Fuglefar (barnebok)
  • 1999: Sommertid (roman)
  • 1999: Slangesmykket (barnebok)
  • 2001: Den der lyver (roman)
  • 2003: Foxy Lady I-V
  • 2004: Julie og Aleksy (barnebok)
  • 2005: ABC (roman)|ABC (roman)
  • 2006: Det første jeg tænker på (roman)
  • 2009: Børnene (roman)
  • 2013: Postkort til Annie, noveller[8]

Utmerkelser (utvalg)

Ida Jessen har gjennom årene mottatt flere legater og priser blant annet flere fra Statens Kunstfond, hvor hun i 20008 også ble innstilt til å motta livsvarig støtte.[9]
I tillegg har hun mottatt blant annet:

  • 2011 – Blicherprisen
  • 2009 – De Gyldne Laurbær for Børnene
  • 2009 – Søren Gyldendal-prisen
  • 2009 – Tagea Brandts Rejselegat
  • 2006 – Holger Drachmann-legatet[10]
  • 2006 – Albert Dams minnelegat
  • 2006 – BG Banks Litteraturpris for Det første jeg tænker på.
  • 2006 – Jytte Borberg Prisen
  • 2003 – Jeanne og Henri Nathansens Fødselsdagslegat
  • 2000 – Gyldendals boklegat

Nominasjoner til priser (utvalg)

  • 2014 – Nominert til Nordisk råds litteraturpris for Postkort til Annie[11]
  • 2009 – Nominert til Nordisk råds litteraturpris for Børnene
  • 2006 – Nominert til Lesernes Bokpris for ABC
  • 2000 – Nominert til P2 Romanprisen for Den der lyver

Referanser

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 26. apr. 2014
  2. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12511674z; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 12511674z.
  3. ^ http://www.kritikerlavet.dk/priser, 17. feb. 2020
  4. ^ a b «Ida Jessen (f. 1964)». Litteraturpriser.dk. Besøkt 25. september 2014. 
  5. ^ «Ida Jessen» (dansk). Litteratursiden.dk. 27. november 2008. Arkivert fra originalen 21. juni 2008. Besøkt 1. februar 2010. 
  6. ^ «Ida Jessen (2012)». Det Danske Akademi. Besøkt 25. september 2014. 
  7. ^
    Bjerge, Rikke (17. april 2020). «Forfattere smækker med døren hos Det Danske Akademi: ‘Jeg har aldrig set noget lignende» (dansk). DR. Besøkt 3. mai 2020. 
  8. ^ Ida Jessen på Bibliografi.dk
  9. ^ «Begrunnelser for innstilling av fire kunstnere til å motta livsvarig støtte» (pdf) (dansk). Statens Kunstfond. 18. juni 2008. Besøkt 1. februar 2010. 
  10. ^ DRACHMANNLEGATET hos skagenskunstmuseer
  11. ^ «De nominerte til Nordisk råds litteraturpris 2014». Norden.org. Arkivert fra originalen 1. oktober 2014. Besøkt 25. september 2014. 

Eksterne lenker

  • (en) Ida Jessen på Internet Movie DatabaseRedigér på wikidata
  • Hvad er en mor? Analyse av Ida Jessens Hvium-trilogi på Litteratursiden.dk
  • Ida Jessen hos litteraturpriser.dk


Denne siden bruker materiale fra Wikipedia, lisensiert under CC-BY-SA