Trygve Hoff

Født: 7. juli 1938 Rognan

Død: 2. desember 1987 (49 år)

Barn: Stig Henrik Hoff, Sibeth Hoff, Ståle Hoff

Beskjeftigelse: Dirigent, låtskriver

Nasjonalitet: Norge

Utmerkelse: Nordland fylkes kulturpris (1988 )

Trygve Henrik Hoff (født 7. juli 1938, død 2. desember 1987) var en norsk vokalist, komponist, tekstforfatter og visekunstner. Han var lærer på Buskerud folkehøgskole (Heimtun) i mange år, da han bodde på Darbu i Øvre Eiker kommune. Trygve Hoff var en periode dirigent for Berlevåg Mannsangforening, og la inn betydelig innsats i utviklingen og utviklingen av UKEkoret Pirum i 1970-årene.[1][2]

Hoff var født og oppvokst på Rognan i Nordland. I alle år var han opptatt av sin oppvekst og sine røtter. Han var saltdaling og nordlending og henta inspirasjon til tekstene sine fra der han hørte hjemme. Han ble hyllet med Nordland fylkes kulturpris post mortem i 1988.

Samleplata hans Snart gryr en dag blei i 2004 av avisa Nordlys og NRK kåra til tidenes nordnorske samlealbum. Hoff skreiv ei rekke viser med utspring i landsdelen. Han skildra «Jentan på fileten», og skreiv også tekster for andre artister og turnerte landsdelen flittig helt inntil han gikk bort.

I november ble låten «Nordnorsk julesalme» kåret av NRK Nordlands lyttere og seere til tidenes låt fra Nordland[3].

«Har en drøm» og «Ei hand å holde i» (melodi av Svein Gundersen) er kjente sanger som begge ble gitt til Jørn Hoel. På Sissel Kyrkjebøs debutplate Sissel finnes hele fem sanger med tekst av Trygve Hoff, «Tenn et lys», «I ditt smil» og «Dagen gryr» (melodi av Svein Gundersen) samt «Inn til deg» (melodi av Lars Muhl) og «Det skal lyse en sol» (melodi av Lasse Holm). Trygve Hoff samarbeidet mye med Svein Gundersen.

Trygve Hoff fikk tre barn: Ståle, Stig Henrik og Siv Elisabeth (Sibeth). Ståle Hoff var også en god musiker før han ble syk. Han spilte på flere av sin fars utgivelser og skrev melodien til «Folk é så bra» sammen med Terje Blickfeldt. Stig Henrik Hoff og Sibeth Hoff er i dag etablerte skuespillere. Trygve Hoffs gravsted er ved Fiskum kirke.

Diskografi

  • 1979 Kokfesk & Ballade
  • 1980 Fokti
  • 1980 Rækved og lørveblues
  • 1983 Dele med dæ
  • 1985 Midt i livet
  • 1988 Snart gryr en dag (samleplate)
  • 1993 Lån mæ no’n tima (samleplate)
  • 1994 Trygve Hoff (utgivelse i regi av Televerket)
  • 1995 Trollfjell her i nord (Lydbok i samarbeid med Karl Erik Harr)
  • 2008 Kokfesk & Ballader (samleplate)

Utvalgte utgivelser av andre artister

Album av andre artister som inneholder sanger skrevet av Trygve Hoff:

  • 1986 Sissel Kyrkjebø – Sissel
  • 1987 Jørn Hoel – Varme ut av is
  • 1988 Solfrid Hoff (nå Solfrid Nilsen) – Prinsessa i tårnet
  • 1994 Sissel Kyrkjebø – Amazing Grace
  • 1995 Bodø-oktetten – Nocturne i Nord
  • 1995 Jørn Hoel – Jørn Hoels beste

Bibliografi

  • 1981 Kokfesk, ballader og lørveblues
  • 1982 Trollfjell her nord. Ble senere også tilgjengelig som lydbok, innlest av Trygve Hoff selv.
  • 1984 Eventyr langs leia
  • 1985 Lyset i mørketida
  • 1983 Villblomar i visehagen (redaktør)

Trygve Hoffs Minnefond og Minnepris

Trygve Hoffs Minnefond ble stiftet 12. februar 1988, to måneder etter hans død, til ære for kulturarbeideren. Fondets grunnkapital er skaffet til veie ved støttekonserter, offentlige tilskudd og private gaver.

Fondets formål er å dele ut Trygve Hoffs Minnepris, som finansieres av grunnkapitalens avkastning. Minneprisen gis til en person eller en gruppe personer som arbeider med kulturarbeid i Trygve Hoffs ånd.

Trygve Hoffs Minnepris
  • 1989 Norsk Revyfestival
  • 2000 Bente Reibo
  • 2004 Bjørn Andor Drage
  • 2006 Alt for Rognan
  • 2008 Kristin Mellem
  • 2009 – 2012 ble prisen ikke delt ut[4]
  • 2013 Henning Sommerro[5]

Referanser

  1. ^ Øgland, Tom Erik; Pirum (sangkor) (2002). Pirum 1965-2000. Trondheim: Pirum forl. 
  2. ^ Harr, Karl Erik (28. september 2014). «Trygve Hoff». Norsk biografisk leksikon (norsk). Besøkt 5. mai 2019. 
  3. ^ Lambertsen, Ole-Fredrik (23. november 2018). «Dette er tidenes låt fra Nordland». NRK. Besøkt 17. desember 2018. 
  4. ^ Avisa Nordland – Dag Pettersen – «Glad vinner i sommersol» 26. august 2013 Side 7 – Seksjon: kultur
  5. ^ Avisa Nordland – Dag Pettersen – «Glad vinner i sommersol» 26. august 2013 Side 7 – Seksjon: kultur

Eksterne lenker


Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BY-SA