Lars Hansen

Lars Hansen

Født: 8. januar 1869 Molde

Død: 20. juli 1944 (75 år) Oslo

Beskjeftigelse: Forfatter, skribent

Nasjonalitet: Norge

Lars Georg Hansen (født 8. januar 1869 i Molde, død 20. juli 1944 i Oslo) var en norsk forfatter fra Tromsø som ble kjent som «ishavsforfatteren». Han ga ut 18 bøker fra 1926 til 1944.

Liv og arbeid

«Ishavsforfatteren» Lars Hansen (1869–1942) og Gulbrand Lunde (1901–1942), propagandaminister i Quislings NS-regjering under andre verdenskrig.

Lars Hansen vokste opp og bodde i Tromsø der han en periode også var lokalpolitiker for Venstre og Høyre, blikkenslager og reder.[1] Fra 1922 til 1925 var han løsarbeider i USA.[1]

Temaer og motiv i bøkene hentet Hansen framfor alt fra ishavsfangst og livet blant kystbefolkningen i Troms og på Svalbard på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

Hansen er i stor grad glemt etter sin død på grunn av medlemskapet og engasjementet i Nasjonal Samling (NS), Quislings nasjonalistiske fascistparti, under andre verdenskrig. Hansen gjorde seg imidlertid ikke nevneverdig politisk bemerket under krigen. To av bøkene hans kom ut på tysk i Frontbuchhandelausgabe für die Wehrmacht, bokutgivelser for tyske soldater 1939–1945. Dette var Die weiße Hölle – Zwei Erzählungen (debutboka I Spitsbergens vold fra 1926) og novellesamlinga Im Schnee und Nordlicht (I sne og nordlys fra 1936).

Lars Hansen ble naturlig nok verken ekskludert fra forfatterforeningen eller landssvikdømt da han døde allerede i 1944.

Bibliografi

  • 1944: Odin klarte det: roman
  • 1942: Skarvereiret
  • 1940: Hårde tider har vi døiet
  • 1940: Pegasus på flukt
  • 1939: Beitsaren: ishavsroman
  • 1938: Storfossen
  • 1937: På vivanke
  • 1936: I sne og nordlys: noveller
  • 1935: Keiserlosen
  • 1934: De fem ishavsgaster: roman
  • 1933: Kongen på Råsa: roman
  • 1932: Bjørnar Bålk og hans slekt
  • 1931: Håkjerringkjeften: roman
  • 1930: Forbannelsen
  • 1929: «Hvalrossen» av Tromsø: roman
  • 1928: En havets sønn: roman
  • 1927: Jens Sørskar: roman
  • 1926: I Spitsbergens vold

Referanser

Litteratur

  • Birkeland, B./Ugelvik Larsen, S.: Nazismen i norsk litteratur,1975, Nasjonalsosialister i norsk diktning, 1943

Eksterne lenker

forfatterstubbDenne biografien om en forfatter, lyriker eller dramatiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
Det finnes mer utfyllende artikkel/artikler på  .


Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA