Herman Willis

Født: 23. juni 1954 (63 år)

Nasjonalitet: Norge

Ole Fyhn (født 23. juni 1954) er en norsk forfatter og journalist. Han er født og oppvokst i Tromsø. Han skriver under pseudonymet Herman Willis.

Arbeid og bakgrunn

Herman Willis er omstridt grunnet en holdning som tilsier at personlige og politiske holdninger og egenskaper bør sammenfalle. Forfatterskapet er preget av P.W. Zapffes oppfatning av det tragiske, med personer som mislykkes, tross de beste forutsetninger, men som nærmer seg sin menneskelighet ved å se sine nederlag som Kristus-lignende og karakterbyggende.[trenger referanse]
Herman Willis har vunnet noen litterære priser.[trenger referanse][hvilke?]

Midtøsten og Israel

Willis har beskrevet seg selv som en «Israel-venn» og er selverklært sionist.[1] Han har også kommet med krass kritikk av kristne som definerer seg som Israel-venner, og skrev en artikkel i Dagbladet i januar 2009 at forsøkene på kristning av jøder er et av de mest seiglivete, et av de mest uforsonlige og sadistiske prosjektene i europeisk historie. Han omtalte Israel-misjonen som en absurd forening med et foretak som av høyst forståelige grunner er forbudt i selve Israel. Han uttalte at: «Den flokken som kaller seg kristenfolket i Norge hører likevel ikke på det øret, og de tusler rundt i det politiske stupmørket der selv ikke Kristelig Folkeparti er begeistret for dem. Fremskrittspartiet er deres eneste havn, og derfor var det de kom i busslaster til Oslo for å høre Siv Jensen forklare at den humanitære katastrofen i Gaza i virkeligheten var en suksess. Som om det skulle være noen som helst suksess i alle sykesengene, i de stumme dødstallene eller i tanken på hvordan fremtiden ser ut».[2]

Journalisten Morten A. Strøksnes hevder Willis forvrenger fakta i sin bok om Israel fra 2008, og anklager ham videre for tendensiøse tolkninger. Ifølge Strøksnes inneholder boken «sentimentale historier, ofte med lav sannhetsgehalt», mens Willis’ holdning er «identisk med det en finner hos offisielle israelske propagandakilder og kristensionister i Vesten».[3] Strøksnes nevner bl.a. en påstand fra Willis om at en israelsk film (Jellyfish) måtte ha politibeskyttelse i Oslo fordi Norge er så Israel-fiendtlig. Kinoen det gjaldt, Frogner kino, kan derimot opplyse at det var den israelske ambassaden som hadde leid kinoen for en lukket fremvisning med bl.a. den israelske ambassadøren, og at sikkerhets- og politifolk som rutinemessig følger ambassadøren på tilstelninger var til stede. Strøksnes mener «eksempelet sier det meste om Willis’ metode»[3].

I 2009 hevdet Willis at tidligere statsminister Kåre Willoch «er en rasist»[4] på grunn av Willochs analyse av at utnevnelsen av Rahm Emanuel (som har kritisert Bush for ikke å være israelvennlig nok) til Obamas stabssjef, neppe vil føre til at USA legger om kursen overfor Israel og palestinerne.

Bokutgivelser

 • 1990: Flukt, roman
 • 1991: Den hellige familie, roman
 • 1991: Nisser og dverge, dokumentar
 • 1992: 30. februar, roman
 • 1993: Erkeengelen, roman
 • 1997: Apachesykler, Barbiedukker og 48 andre minner for deg mellom 20 og 50, dokumentar
 • 1997: Doldis, roman
 • 1997: Kvalmende og hjerterått, dokumentar
 • 1998: Gro – en karriere?, dokumentar
 • 1999: Kiliasme, roman
 • 2001: Instant Karma, populærmusikkens kulturhistorie
 • 2003: Ich bin ein Amerikaner, dokumentar
 • 2004: St. Olav, roman
 • 2006: Den tarpeiske klippe, artikler, essays og intervjuer 1986-2006.
 • 2008: Katten og elefanten: Israels triumf og tragedie
 • 2010: Tilværelsens utlendinger: Herman Willis i samtale med Dag Solstad og Kjartan Fløgstad i Berlin, samtalebok

Referanser

 1. ^ «Langer ut mot jøder og innvandrere». Dagbladet. 5. desember 2008. Besøkt 13. januar 2009. 
 2. ^ Willis, Herman (20. januar 2009). «Det er en elefant i rommet og ingen har lyst til å snakke om den». Dagbladet. Besøkt 20. januar 2009. « NORGE HAR vi absurde foreninger som Israel-misjonen, et foretak som av høyst forståelige grunner er forbudt i selve Israel. Forsøkene på kristning av jøder er et av de mest seiglivete, et av de mest uforsonlige og sadistiske prosjektene i europeisk historie. » 
 3. ^ a b http://www.dagbladet.no/kultur/2009/01/12/561531.html
 4. ^ http://www.p4.no/story.aspx?id=297882

Eksterne lenker

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)
Det finnes mer utfyllende artikkel/artikler på  .

Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA