Guro Sibeko

Guro Sibeko

Født: 22. juni 1975 (43 år) Romerike

Beskjeftigelse: Skribent

Nasjonalitet: Norge

Guro Jabulisile Johnsen Sibeko (født 22. juni 1975 på Romerike) er norsk forfatter og samfunnsdebattant. Hun har skrevet artikler for ungdomsbladet Reporter og VG, mange kronikker, tekster til lærebøker og informasjonsmateriell, og hun var en av bidragsyterne til antologien Råtekst (Aschehoug forlag). I januar 2009 debuterte hun som romanforfatter med actionromanen Vingespenn på Gyldendal forlag.

Siden har hun utgitt romanene Ctrl+Alt+Delete (Gyldendal, 2010) og Jeg kan oppløse mørket (Juritzen, 2013). På CappelenDamm forlag har hun utgitt barnebøkene Blodmånenatta (2011) og Ildulven (2012) og biografien Krigerhjerte – min fars reise (2013).

Sibeko er også en aktiv slampoet og deltar i konkurranser og oppvisninger med tekster som ofte har politisk innhold. Hun holder kurs i kamppoesi og i annen skriving. Sammen med folkemusiker Sigrid Moldestad har hun også laget en forestilling for eldre barn basert på boka Blodmånenatta som turnerer skoler i ulike deler av landet.

Sibeko er utdannet ved Universitetet i Oslo der hun tok en mastergrad i Nordisk Didaktikk innen leseopplæring og lesersosialisering i 2008.

Hun har siden tidlig i ungdommen arbeidet mot rasisme og for likestilling mellom kvinner og menn og mellom hetero- og homofile. I 2003 var Sibeko initiativtaker til Foreningen for Partnerbarn som arbeidet for juridisk likebehandling av barn født inn i heterofile og homofile parforhold. Mellom 2006 og 2008 var hun nestleder i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) der hun hovedsakelig arbeidet for innføringen av felles ekteskapslov for likekjønnede og ulikekjønnede par.

Bibliografi

  • Vingespenn, roman, Gyldendal (2009)
  • Ctrl+Alt+Delete, roman, Gyldendal (2010)
  • Blodmånenatta, barnebok, Cappelen Damm (2011)
  • Ildulven, barnebok, Cappelen Damm (2012)
  • Krigerhjerte, sakprosa, Cappelen Damm (2013)
  • Jeg kan oppløse mørket, roman, Juritzen (2013)

Kilder

Eksterne lenker


Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA