Gisken Wildenvey

Gisken Wildenvey

Født: 23. mars 1892 Vågan

Død: 14. januar 1985 (92 år) Larvik

Gravlagt: Vår Frelsers gravlund

Ektefelle: Herman Wildenvey (1912 –)

Beskjeftigelse: Forfatter, skribent

Nasjonalitet: Norge

Språk: Norsk

Utmerkelser: Gyldendals legat (1965 )

Gisken Wildenvey (født Jonette Pauline Andreassen den 23. mars 1892[1] på Austvågøy i Vågan kommune, død 14. januar 1985) var en norsk forfatter. Hun oppga selv 1895 som sitt fødselsår, men var tre år eldre, ifølge Tom Lotheringtons biografi om Herman Wildenvey, [2] og ifølge kirkeboken til Vågan kirke[3].

Hun var datter av gårdbruker Anton Lauritz Andreassen og Inger Martha Jentoft Petersen.
Sju år gammel ble hun satt bort til pleieforeldre på Fiskenes i Andøy. Hun brukte også mellomnavnet Kramer, som hun tok etter morens nye mann. Navnet Gisken hadde hun fått av Herman.

Hun giftet seg 4. februar 1912 i Vålerenga Kirke i Kristiania med Herman Wildenvey, og levde sammen med ham. Fra 1927 bodde de i Hergisheim i Stavern.

Hun debuterte med boken Bedaarere i 1925. Hun er mest kjent for de fire dels selvbiografiske bøkene om Andrine. Hun mottok Gyldendals legat i 1965. I erindringsboken Kjærlighet varer lengst (1975) skildrer hun samlivet med Herman.

Gisken Wildenvey er begravet i Æreslunden på Vår Frelsers gravlund i Oslo.

Bibliografi

  • Bedaarere (1925)
  • Andrine (1929)
  • Andrine og Kjell (1934)
  • Andrine og lykken (1939)
  • Mødrene har grædt (1950)
  • Andrine og den røde blomsten (1955)
  • Lang tro tjeneste (1964)
  • Kjærlighet varer lengst (1975)

Referanser

  1. ^ Gisken Wildenvey Store norske leksikon
  2. ^ Tom Lotherington: Wildenvey – et dikterliv, Aschehoug 1993
  3. ^ Ministerialbok Vågan Kirke i Vågan, 1890 – 1899 http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_id=5733 side 30

Eksterne lenker

Forrige mottaker:
Aslaug Låstad Lygre
og Odd Hølaas
Vinner av Gyldendals legat
delt med Marie Takvam

(1965)
Neste mottaker:
Georg Johannesen
og Odd Winger


Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BY-SA