Ellen Marie Vars

Ellen Marie Vars

Født: 1957 Láhpoluoppal

Beskjeftigelse: Forfatter

Nasjonalitet: Norge

Ellen Marie Vars, eller Elle Márjá Vars er en forfatter som skriver på nordsamisk.

Vars har gitt ut tilsammen 15 skjønnlitterære bøker, og er med det en av de mest produktive samiske forfattere. Hennes første roman Kátjá fikk Sametingets Fritt Ord pris i 1986, og ble oversatt til norsk i 1988. To ganger har hun fått Samerådets litteraturpris; for beste samiskspråklige ungdomsroman (2004), for beste samiskspråklige barnebok (2007).

I 2012 ble CD:en Áidnen, med tekster av Elle Márjá Vars nominert til Spellemannprisen.

Hun var også en pådriver for å få den samiske avisa Áššu til Kautokeino, og var den første redaktøren for Áššu. Det var også Vars som startet det samiske ungdomsmagasinet Š, som også kommer ut i Kautokeino. I tillegg til sitt forfatterskap, har Vars i flere tiår deltatt aktivt i de samiske kunstnerorganisasjonene og jobbet for å forbedre de samiske kunstneres arbeidskår og stipendordninger. Som generalsekretær i Samisk Kunstnerråd ledet hun arbeidet med å få til en egen kunstneravtale for samiske kunstnere med Sametinget i Norge.

Vars har vært varamedlem til Nord-Hålogaland bispedømmeråd og medlem av Sametingets språkstyre.

Bibliografi

  • Kátjá 1986 nuoraidromána
  • Oabbá 1986 mánáidgirji
  • Savdnjiluvvon nagir 1989 diktagirji ovttas Kaia Nilsenin ja Ravna Eiran
  • Árvedávggi mánát 1990 barnebok
  • Okto 1991
  • Buot ovddemus jápmet niegut 1992
  • Ja idja ii galgga šat leat 1996
  • Jaskatvuođas ii leat mihkke agiid 2002
  • Čábbámus iđitguovssu 2004
    • Čábbámus iđitguovssu jietnagirji/lydbok (2011)
    • The Most Beautiful Dawn (2013) oversatt av Laura A.Janda
  • Máilmmi láikkimus olmmos 2006
  • Máilmmi jálumus mánná (2009)
  • Væralda lájkemus ulmusj (2010)
  • Máilmmi árggimus áhkku (2012)
  • Veartenen aebliehtommes almetje (2013)
  • Skábma 2013

Eksterne lenker


Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA