Vera Henriksen

Født: 22. mars 1927 Oslo

Død: 23. mai 2016 (89 år)

Far: Ragnvald Alfred Roscher Lund

Utdannet ved: Yale University, Columbia University

Yrke: Forfatter, skribent

Nasjonalitet: Norge

Utmerkelser: Bokhandlerprisen, Mads Wiel Nygaards legat, Sarpsborgprisen

Vera Henriksen (født Vera-Margrethe Roscher Lund den 22. mars 1927 i Oslo, død 23. mai 2016[1]) var en norsk forfatter.

I 1943 i Arendal ble hun rekruttert til etterretningsorganisasjonen XU sammen med blant andre sin senere ektemann Olaf G. Henriksen.[2]

Hun bodde i USA mellom 1946 og 1963. Der studerte hun arkitektur og kunsthistorie.

Henriksen skrev mange bøker med handling fra middelalderen og andre historiske epoker. Flere av bøkene hennes inneholder den problematiske overgangen fra norrøn mytologi til kristendommen.

Hun debuterte i 1961 med boka Sølvhammeren, som er første del av Sigrid-trilogien. Bok nummer to, Jærtegn, kom i 1962, og den siste boka, Helgenkongen, kom året etter. Denne serien fikk stor suksess. Henriksen skrev også sagaspill, blant annet Asbjørn Selsbane og Sverdet, og dessuten sakprosa, som Luftforsvarets historie.

Henriksen var datter av Alfred Roscher Lund, den første sjefen for Forsvarets etterretningstjeneste.

Bibliografi

  • Dronningsagaen (Roman, Aschehoug) 2011
  • Sigvat (Lyrikk, Aschehoug) 2007
  • Jarlefeiden (Roman) 2003
  • Ildens sang (Roman) 2002
  • Klangen av en lutt (roman) 2001
  • Veodalen (Fakta) 2001
  • Stavkjerringa (Roman) 1997
  • Luftforsvarets historie: Bind 2: Fem år i utlegd (Sakprosa) 1996
  • Luftforsvarets historie. Bind 1: Fra opptakt til nederlag (Sakprosa) 1994
  • Selja og Stad (Sakprosa) 1992
  • Skipet uten drage. Vest i havet (Ungdomsbok) 1992
  • Skipet uten drage. Månesteinen (Ungdomsbok) 1991
  • Skipet uten drage. Olav ulvunge (Ungdomsbok)1990
  • Silhuetter mot hvitt lys (Roman) 1990
  • Bodvars saga. Ravn og due (Roman) 1989
  • Mot en verdens ytterste grense. Vest for storhavet – Grønland og Vinland (Sakprosa) 1988
  • Eventyrsagaen (Barnebok) 1988
  • Rekviem for et lite dampskip (Roman) 1988
  • Under seil mot det ukjente (Sakprosa) 1987
  • Runekorset (Roman) 1986
  • Hellig Olav (Sakprosa) 1985
  • Verdenstreet. Mennesker og makt i Odins tid. (Sakprosa) 1984
  • Bodvars saga. Spydet (Roman) 1984
  • Bodvars saga. Odins ravner(Roman) 1983
  • Skjebneveven (Sakprosa) 1982
  • Med skip til lands og vanns (Sakprosa) 1981
  • Sagaens kvinner (Sakprosa) 1981
  • Kongespeil (Roman) 1980
  • Dronningsagaen (Roman) 1979
  • Riksseglet (Dramatikk) 1978
  • Skjærsild (Roman) 1977
  • Staupet (Roman) 1975
  • Sverdet (Dramatikk) 1974
  • Blåbreen (Roman) 1973
  • Asbjørn Selsbane (Dramatikk) 1972
  • Pilegrimsferd (Roman) 1971
  • Trollsteinen (Roman) 1970
  • Vargtid. Selshemnaren (Dramatikk) 1968
  • Glassberget (Roman) 1966
  • Helgenkongen (Roman) 1963
  • Jærtegn (Roman) 1962
  • Sølvhammeren (Roman) 1961

Priser

  • 1962 Bokhandlerprisen
  • 1973 Sarpsborgprisen
  • 1978 Mads Wiel Nygaards legat
  • 1988 Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris

Referanser

  1. ^ «Vera Henriksen er død». Aftenposten. 23. mai 2016. Besøkt 23. mai 2016. 
  2. ^ Frøstrup, Johan Christian (1955-) (1998). Krigsår: Arendal under okkupasjonen 1940-1945. Arendal: Friluftsforl. ISBN 8291495068. 

Eksterne lenker

Forrige mottaker:
 Kristian Kristiansen 
Vinner av Bokhandlerprisen

(1962)
Neste mottaker:
 Terje Stigen 

Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA