Tore Elias Hoel

Tore Elias Hoel

Født: 14. desember 1953 Harstad

Nasjonalitet: Norge

Utmerkelser: Blixprisen

Tore Elias Hoel (født 14. desember 1953 i Harstad) er en norsk lektor, lyriker og ungdomsbokforfatter.

Tore Elias Hoel har skrevet seks ungdomsromaner, to diktsamlinger og en libretto til en oppført opera for barn. Han er utdannet cand. philol. og har undervist i norsk litteratur på universitet, distriktshøgskole og lærerhøgskole og i norsk og historie på videregående skole. Han bor i Bodø og arbeider på Bodø videregående skole.

I intervju har Hoel fortalt at han i diktsamlingene sine prøvde å utvide den politiske lyrikken i ekspresjonistisk retning. Etter en pause i forfatterskapet begynte han å skrive romaner for ungdom. Disse relativt korte romanene har alle et begrenset tidsforløp (handlinga skjer innenfor et døgn), og de tar utgangspunkt i en kaosfølelse (oppløste familier, et samfunn uten styring) der også sorg og savn er sentralt. Språket i romanene er kortfattet og saklig.

Hoel skrev i 2005 librettoen til en opera for barn, Jomfru Rosenving på Santavajasø. Musikken ble lagd av Sigmund Lillebjerka. Operaen ble framført i 2005 i Bodø og Mo i Rana.

Bibliografi

  • 1979 – Å fange en hval (diktsamling)
  • 1981 – Presidentens ro (diktsamling)
  • 1988 – Verdsmeisteren (ungdom)
  • 1991 – Eg heiter Pawel (ungdom)
  • 1999 – Fire dagar i Nairobi (ungdom)
  • 2003 – Glaskula (ungdom)
  • 2005 – Vinterfilm (ungdom)
  • 2005 – Jomfru Rosenving på Santavajasø (libretto til barneopera)
  • 2007 – To gutar til Paris (ungdom)

Priser

  • 2003 – Blix-Prisen

Kilder

Eksterne lenker

Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA