Roy Jacobsen

Født: 26. desember 1954 (62 år) Oslo

Yrke: Forfatter

Nasjonalitet: Norge

Utmerkelser: 9 oppføringerTarjei Vesaas’ debutantpris, Bokhandlerprisen, Bokhandlerprisen, Cappelenprisen, Gyldendalprisen, Nota Bene Bokpris, Doblougprisen, Riksmålsforbundets litteraturpris, Årets europeer

Roy Jacobsen (født 26. desember 1954 i Oslo) er en norsk forfatter. Han debuterte i 1982 med novellesamlingen Fangeliv. Han er bosatt i Oslo. Han mottok Riksmålsforbundets litteraturpris i 2003 og har vært nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanene Seierherrene i 1991 og Frost i 2004. Han var også nominert, som første nordmann[1], til The Man Booker International Prize i 2017, for boken De usynlige.

Liv og virke

Jacobsen er oppvokst i Groruddalen i Oslo. Han hadde en rekke yrker, også etter debuten i 1982, før han ble forfatter på heltid i 1990. I årene 1979–1986 bodde han på morens hjemplass på Solfjellsjøen i Dønna kommune i Nordland, og såvel morens bakgrunn som egen oppvekst i Groruddalen utgjorde materialet for den bredt anlagte gjennombruddsromanen Seierherrene fra 1991, som kanskje mer enn noen annen norsk roman har tydeliggjort for et bredt publikum det fenomenet som er blitt kalt «den store klassereisen». Gjennom en enkelt families historie i to generasjoner skildres hvordan menigmanns kår i Norge i løpet av de siste 80 år i rivende fart har flyttet seg fra agrar- og proletarsamfunnets nedarvede, påtvungne betingelser og opp i et postindustrielt, høyteknologisk utdannelses- og velferdssamfunn med store valgmuligheter, men også til dels med helt nyskapt identitetsfølelse for mange. Befatningen med disse temaene gjorde Jacobsen til en naturlig biograf over Trygve Bratteli (1995). I 2013 kom romanen De Usynlige ut, til strålende kritikker. Boken handler om hvordan livet var på en øy på Helgelandskysten på 1920-tallet.

Som skjønnlitterær forfatter utmerker Jacobsen seg ved sin store allsidighet – fra de korte, psykologisk innholdsmettede novellene, med kresen bilde- og språkbruk, til de bredere anlagte romanene, med et vell av historiske, litterære, språklige og politiske kunnskaper, fra Islands sagatid til det 20. århundres krigshistorie på kontinentet og i Russland og Finland.

Jacobsen skrev manus til den danske storfilmen Valhalla Rising i 2008 sammen med Nicolas Winding Refn, som også regisserte filmen.

Han har vært medlem av Kringkastingsrådet, og er medlem av Det norske akademi for sprog og litteratur.

Jacobsen ble i 2017 utnevnt til ridder av Den islandske falkeorden i forbindelse med statsbesøket til Islands president i Norge.[2]

Bibliografi

  • Fangeliv – noveller, (1982)
  • Hjertetrøbbel – roman, (1984)
  • Tommy – roman, (1985)
  • Det nye vannet – roman (1987)
  • Virgo – roman, (1988)
  • Det kan komme noen – noveller, (1989)
  • Ursula – barnebok, (1990)
  • Seierherrene – roman, (1991)
  • Fata Morgana – roman, (1992)
  • Den høyre armen – noveller, (1994)
  • Trygve Bratteli. En fortelling – biografi over Trygve Bratteli, (1995)
  • Ismael – roman, (1998)
  • Grenser – roman, (1999)
  • Fugler og soldater – noveller, (2001)
  • Det nye vinduet – noveller, (2004)
  • Frost – roman, (2003)
  • Hoggerne – roman, (2005)
  • Marions slør – roman, (2007)
  • Vidunderbarn – roman, (2009)
  • Anger – roman, (2011)
  • De usynlige – roman, (2013)
  • Hvitt hav – roman, (2015)
  • Rigels øyne – roman, (2017)

Priser

  • Tarjei Vesaas’ debutantpris 1982, for Fangeliv
  • Cappelenprisen 1987
  • Notabeneprisen 1988
  • Kritikerprisen 1989, for Det kan komme noen
  • Bokhandlerprisen 1991, for Seierherrene
  • Scheiblers legat 1991
  • Ivar Lo-prisen 1994
  • Oslo bys kunstnerpris 1994
  • Årets europeer 2000
  • Riksmålsforbundets litteraturpris 2003
  • Gyldendalprisen 2005
  • Ungdommens kritikerpris 2005, for Hoggerne
  • Bokhandlerprisen 2009, for Vidunderbarn
  • Doblougprisen 2012

Referanser

  1. ^ Cappelen Damms blogg Forlagsliv. Lest 19. juli 2017.
  2. ^ Orðuhafaskrá, oversikt over tildelinger fra Islands president. Lest 15. april 2017.

Kilder

Eksterne lenker

Forrige mottaker:
 Frank A. Jenssen 
Vinner av Tarjei Vesaas’ debutantpris

(1982)
Neste mottaker:
 Kjell Gjerseth 
Forrige mottaker:
 Lars Saabye Christensen 
Vinner av Kritikerprisen

(1989)
Neste mottaker:
 Paal-Helge Haugen 
Forrige mottaker:
 Lars Saabye Christensen 
Vinner av Bokhandlerprisen

(1991)
Neste mottaker:
 Karsten Alnæs 
Forrige mottaker:
 Olav Angell 
Vinner av Riksmålsforbundets litteraturpris

(2003)
Neste mottaker:
 Anne B. Ragde 
Forrige mottaker:
 Stein Mehren 
Vinner av Gyldendalprisen

(2005)
Neste mottaker:
 Einar Økland 
Forrige mottaker:
 Tore Renberg 
Vinner av Bokhandlerprisen

(2009)
Neste mottaker:
 Jan-Erik Fjell 

Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA