Rauni Magga Lukkari

Født: 30. september 1943 (73 år) Utsjok

Nasjonalitet: Finland

Rauni Magga Lukkari (født 30. september 1943 i Utsjok i Finland) er en samisk forfatter. Hun flyttet til Tana i Finnmark, men er nå bosatt i Tromsø hvor hun driver et eget bokforlag – Gollegiella – som gir ut lydbøker på samisk og en del tospåklige bøker.

Hun regnes som en av de mest kjente samiske lyrikerne utenom Nils-Aslak Valkeapää. Hennes debutbok, Jienat vulget (Isen går), kom ut i 1980. Allerede fra denne boka er kvinneperspektivet i hennes diktning tydelig. Vi kan følge den sviktede kvinnen i Báze dearvan, Biehtár (1981) og i Mu gonagasa gollebiktasat/Min konges gylne klær (1991) treffer vi den stolte og frie kvinnen. 1987 ble hun nominert som samisk kandidat til Nordisk råds litteraturpris for Mørk dagbok (1987). I 1995 kom boka Cálbmemihttu (Øyemål) ut. Klær er temaet i denne parallellutgaven på samisk og finsk. Den står som utstillingstekst til en samisk kofteutstilling ved länsmuseet i Rovaniemi i Finland.

I 1996 vant hun førsteprisen i det samiske forlaget Davvi Girjis litteraturkonkurranse for beste samiskspåklige originalmanus med diktsamlingen Árbeeadni. Hun er også kjent som prologforfatter med verkene Ávvudivttat (2006), som også er gitt ut som lydbok med musikk av Niko Valkeapää og Georg Buljo, og monologen En lykkens mann (2007), hvor Rauni Magga Lukkari debuterer som teaterforfatter. Stykket ble plukket ut til Norsk dramatikkfestival 2007, og er dramatisert ved Nationalteatret med Nils Ole Oftebro i hovedrollen som den kuede nordsamen hundset av sin mor. Stykket skildrer sorgmuntert en barsk oppvekst i Tanadalen. I april 2008 lanserte Lukkari Hilsen til som er diktsamlinga Ávvodivttat som samisk lydbok med norsk tekst. Diktene er gjendiktet av Laila Stien og utgitt med støtte fra Leser søker bok.

Bibliografi

  • 1980 – Jienat vulget – dikt
  • 1981 – Báze dearvan, Biehtár – dikt
  • 1986 – Losses beaivegirji – dikt
  • 1987 – Mørk dagbok – dikt
  • 1991 – Mu gonagasa gollebiktasat=Min konges gyldne klær – dikt
  • 1995 – Calbmemihttu/Silmämitta – dikt
  • 1996 – Árbeeadni – dikt
  • 1998 – Morslodd – dikt
  • 1999 – Dearvvuodat – dikt
  • 1999 – Farvel – dikt
  • 1999 – The time of the lustful mother – dikt
  • 2006 – Ávvodivttat – dikt (med lydbok)
  • 2007 – En lykkens mann=Lihkkosalmmái – skuespill
  • 2008 – Hilsen til – dikt (med lydbok)
  • 2009 – Lex Sápmi – ja eará joccit/og andre stubber – kåserisamling
  • 2014 – Gonagasbárdni gii sihkui álddu gatnjaliid – moderne eventyr for ungdom

Bidrag i antologier

  • 1982 – Ei heil vøa (nordnorsk antologi)
  • 1991 – Å, eg veit meg eit land (antologi)
  • 1997 – Circum polaris (nordnorsk antologi)
  • 1995 – Der veiene tar til (barents-antologi)
  • 2004 – Åvtese jåhta (samisk antologi)
  • 2008 – Ivdnesuotna (samisk antologi)

Priser

  • Beste skjønnlitterære originalmanus hos Dávvi Girji 1996 (Árbeeadni)

Eksterne lenker

Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA