Odd Klippenvåg (født 22. mai 1951 i Vågan i Lofoten) er en norsk forfatter, bosatt i Oslo.

Klippenvåg vokste opp i Vågan i Lofoten inntil han flyttet til Oslo i 1970. Han utdannet seg til cand. philol. ved universitetet i Oslo, med fagene tysk, historie og nordisk. I 1996 avsluttet han sitt engasjement i den videregående skolen og ble forfatter på heltid.

Klippenvåg debuterte med romanen Nattbilde i 1978 og har siden utgitt en rekke romaner og noveller. Noen tematiserer homofilt samliv, blant dem er romanen Otto, Otto og novellesamlingen Body & Soul. Han har også skrevet en trilogi over klassiske komponisters liv og levnet. Den består av romanene Bruckner. En lengsel, Camille (om Saint-Säens) og Prins Carlo (om Gesualdo).

I 1998 ble Odd Klippenvåg tildelt Havmannprisen for novellesamlingen Body & Soul, og i 2014 mottok han Riksmålsforbundets litteraturpris for romanen Ada.

Bibliografi

  • Nattbilde – roman (1978)
  • Ingen fugl Fønix – noveller (1979)
  • Otto.Otto – roman (1983)
  • Det sønderknuste hjertet – roman (1985)
  • Dagers ende – roman (1987)
  • Triptykon – roman (1989)
  • Et virkelig liv – roman (1991)
  • Utsatt hjemkomst – roman (1996)
  • Bruckner – en lengsel – roman (1997)
  • Body & Soul – noveller (1998)
  • Forventninger og innfrielse – noveller (2000)
  • Camille – roman (2001)
  • Et spørsmål om trøst – noveller (2003)
  • Prins Carlo – roman (2005)
  • Nord og andre noveller – noveller (2006)
  • Tingenes tilstand – roman (2008)
  • Sikadene – noveller (2009)
  • Ljublju – roman (2011)
  • Et personlig anliggende – roman (2013)
  • Ada – roman (2014)
  • En enda større ensomhet – noveller (2016)

Priser

  • Havmannprisen 1998, for Body & Soul
  • Riksmålsforbundets litteraturpris 2014, for Ada.

Eksterne lenker

  • Odd Klippenvåg i Cappelen Damm Forlag
  • Odd Klippenvåg i NRK Forfatter
  • Raimund Wolfert: Das Leben, wie es ist: Dem Norweger Odd Klippenvåg gelingt Romandebüt auf Deutsch, s. 34-37. (pdf)
Forrige mottaker:
 Ingen – Klippenvåg var først 
Vinner av Havmannprisen

(1998)
Neste mottaker:
 Laila Stien 

Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA