Marita Fossum

Født: 14. mars 1965

Nasjonalitet: Norge

Utmerkelser: Tanums kvinnestipend, Brageprisen i skjønnlitteratur for voksne, Bokhandelens forfatterstipend

Marita Fossum (født 14. mars 1965) er en norsk forfatter. Hun vokste opp i Byåsen og utdannet seg til sykepleier. Hun flyttet tidlig til Oslo og arbeidet i mange år innen helsevesenet. I en periode bodde hun i Aix-en-Provence i Frankrike og der begynte hun å skrive. Hun arbeidet i åtte år på en roman som siden fikk tredjeplass i en konkurranse Cappelen forlag arrangerte, men hun ga den ikke ut.

Fossum debuterte i 2002 med romanen Verden utenfor, og har senere utgitt ytterligere tre romaner, alle på Oktober forlag. Hun ble tildelt Tanums kvinnestipend for 2005 og Brageprisen samme år i konkurranse med Linn Ullmann og Tore Renberg.

Forfatterskapet

Marita Fossums forfatterskap viser slektskap med Kjell Askildsens. Hennes bøker er ikke lange, og språket hennes gjør at hun omtales som «en kresen språkkunstner som rører ved dype lag av tilværelsens mysterier» (Fredrik Wandrup, Dagbladet). Askildsen, Albert Camus og Marguerite Duras er forfattere hun setter stor pris på, og Omgivelser av Kjell Askildsen er omtalt som hennes favorittbok. Som Askildsen bruker Fossum få litterære bilder i sine tekster.

Tematikken i bøkene til Fossum er mørk. Likevel er det glimt av humor i hennes bøker, og hennes kjærlighetsfortelling er «sensuell uten dyneløfting» (Cathrine Krøger, Dagbladet). Hennes første bok, Verden utenfor, handler om den aids-syke Chis og Liza, hennes andre bok, Å drepe en drage, om frøken Hammer, som får vite at hennes narkomane sønn er funnet død, og som selv blir syk av påkjenningen og innlagt på en psykiatrisk institusjon. Forestill deg handler om Søs som nettopp har mistet sin mor. I Kjære gjetergutt, henne siste bok, strekker handlingen seg over noen dager rundt en midtsommer tidlig på 1970-tallet. Mille er åtte år, og vil helst være gutt. En morgen er hun vitne til at faren dreper hunden hennes. «Marita Fossum har en presisjon i språket sitt som mange forfattere bør misunne henne, der setningene slutter seg stramt og smidig om innholdet.» (Marie Aubert, Bergens Tidende)

Bibliografi

  • Verden utenfor – roman (2002) Oslo : Oktober – 92 sider ISBN 82-495-0123-3
  • Å drepe en drage – roman (2004) Oslo : Oktober – 165 sider ISBN 82-495-0231-0
  • Forestill deg – roman (2005) Oslo : Oktober – 93 sider ISBN 82-495-0375-9
Denne boka ble også utgitt som Sommerbok i Dagbladet 23. juli 2006.
  • Kjære gjetergutt; roman (2006) Oslo: Oktober
  • Lykksalighet; roman (2011) Oslo: Oktober
  • Et siste kyss; roman (2012) Oslo: Oktober ISBN 978-82-495-1065-8

Priser og utmerkelser

  • Tanums kvinnestipend 2005
  • Brageprisen 2005 for Forestill deg.
  • Bokhandelens forfatterstipend 2007

Eksterne lenker

Forrige mottaker:
 Cathrine Grøndahl 
Vinner av Tanums kvinnestipend

(2005)
Neste mottaker:
 Gunnhild Øyehaug 
Forrige mottaker:
 Hanne Ørstavik 
Vinner av Brageprisen

(2005)
Neste mottaker:
 Dag Solstad 


Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA