Kari Bremnes

Kari Bremnes

Født: 9. desember 1956 (60 år) Svolvær

Far: Ole H. Bremnes

Søsken: Ola Bremnes, Lars Bremnes

Utdannet ved: Universitetet i Oslo

Yrke: Sanger, låtskriver

Nasjonalitet: Norge

Utmerkelser: 6 oppføringerSpellemannprisen i visesang, Grenseløs kommunikasjon, Nordland fylkes kulturpris, Tekstforfatterfondets ærespris, Spellemannprisen i visesang, Spellemannprisen i visesang

Plateselskap: Kirkelig kulturverksted

Nettsted: karibremnes.no

Kari Bremnes (født 9. desember 1956 i Svolvær i Lofoten) er en norsk musiker, låtskriver og tekstforfatter.

Bakgrunn

Hun ble tidlig introdusert, via storebroren Ola Bremnes, til musikken av artister som Joni Mitchell, Frank Zappa, Donovan, Leonard Cohen, Bob Dylan, Simon and Garfunkel, The Beatles, Led Zeppelin og Pink Floyd. Hun satset til å begynne med ikke på musikk, før hun som 19-åring reiste til Oslo i 1977. Her begynte hun å lese med en skuespiller og jobbet på et psykiatrisk sykehus.

Kari Bremnes debuterte som plateartist med utgivelsen Folk i husan i 1980 sammen med broren Ola Bremnes. Hun medvirket også i Melodi Grand Prix 1982 med låten Romantikk. På denne tiden jobbet Kari Bremnes som journalist i Nationen og etter hvert i Aftenpostens kulturavdeling.

Det store gjennombruddet kom i 1987, med albumet Mitt ville hjerte, som også var hennes første soloalbum, hvor hun sang dikt av Tove Ditlevsen, akkompagnert av musikk komponert av Petter Henriksen og hvor Erik Hillestad og Kirkelig kulturverksted sto for utgivelsen. Mitt ville hjerte mottok Spellemannprisen samme året. Etter dette bestemte Kari Bremnes seg for å satse for fullt på musikken og det neste albumet, Blå krukke, kom i 1989. Dette albumet besto av egne tekster og var særlig preget av at Bremnes på denne tiden var gravid. Også denne gangen sto Erik Hillestad for utgivelsen.

Siden har Bremnes gitt ut en rekke album, både alene og i samarbeid med andre artister som søskene Ola og Lars Bremnes, Lars Klevstrand, Ole Paus og Mari Boine. Hun har vunnet en rekke priser og har blant annet mottatt Spellemannprisen tre ganger og vært nominert til ytterligere seks Spellemannpriser. Kari Bremnes har turnert i Japan, Tyskland, Frankrike og Østerrike, og har blitt spesielt godt mottatt i Tyskland.

Kari Bremnes har med tiden blitt godt etablert som en av landets fremste kvinnelige sangere, tekstforfattere og melodiskapere. Hennes scenepersonlighet er mye preget av norsk melankoli og fremtoningen har en svært unorsk, nesten monumental divapositur. Derfor oppfattes hun ofte som litt mystisk.[1]

Sangen «Københavnerkneipe», som kom ut på albumet Spor fra 1991 regnes idag som en av de mest kjente sangene av Kari Bremnes. Sangen er også den første sangen Kari Bremnes selv skrev. Den handler om et sterkt møte med en ung jente i København som Kari selv møtte da hun gikk rundt i byen som ung. I 2012 gjorde den svenske hiphop-artisten Timbuktu en egen versjon av låten i programmet Cover Me på TV 2. Og Kari Bremnes fremførte en norsk versjon av Timbuktus hitlåt, «Alla vill till himlen men ingen vill dø».

I en dokumentar på TV 2 høsten 2013 fortalte Bremnes at hun har hatt kreft i 20 år og at hun lever med frykten for at sykdommen skal blusse opp. I dokumentaren «Dokument 2: Mitt hjerte» får vi vite at kreften sitter i både ryggrad og lever, og at det er en sykdom i immunsystemet, som er vanskelig å oppdage, men den setter ikke ned livsfunksjonen. Legen sa at det hadde kommet så langt at Kari Bremnes hadde 50 prosent sjanse for å overleve.[2]

Bremnes er cand.mag. i nordisk språk og litteratur, historie og teatervitenskap fra Universitetet i Oslo.

Hun er datter til dikteren Ole H. Bremnes.

Diskografi

Egne album

  • Mitt ville hjerte (1987)
  • Blå krukke (1989)
  • Spor (1991)
  • Løsrivelse (1993)
  • Gåte ved Gåte (1994)
  • Erindring (1995), samleplate
  • Månestein (1997)
  • Svarta Bjørn (1998)
  • Norwegian Mood (2000)
  • 11 ubesvarte anrop (2002)
  • You’d Have to Be Here (2003)
  • Over en by (2005)
  • Kari Bremnes live (2007)
  • Reise (2007), gitt ut i Tyskland[3]
  • Ly (2009)
  • Fantastisk allerede (2010), samleplate
  • Og så kom resten av livet (2012)
  • Det vi har (2017)

Album sammen med andre artister

  • Folk i husan (1980) med Ola Bremnes
  • Stiftelsens fristelser (1981) med diverse artister
  • Tid å hausta inn (1983, ny utgivelse 2001) med Lars Klevstrand
  • Mit navn er Petter Dass (1984) med Ola Bremnes
  • Våre beste barnesanger (1987)
  • Salmer på veien hjem (1991) med Ole Paus og Mari Boine Persen
  • Ord fra en fjord (1992) med Ola og Lars Bremnes
  • Folk i husan (1993) med Ola Bremnes og Stiftelsen (samleplate)
  • Hadde månen en søster – Cohen på norsk (1993) med diverse artister
  • Løsrivelse (1998) med Ketil Bjørnstad
  • Himmelrand (1999) med Ketil Bjørnstad
  • The Man From God Knows Where (1999) med blant andre Tom Russell
  • Soløye (2000) med Ola og Lars Bremnes
  • The Immortal Ibsen (2001) med Ragnar Bjerkreim
  • Desemberbarn (2001) med Rikard Wolff
  • Voggesanger fra ondskapens akse (2003) med Eva Dahlgren og Anisette Koppel
  • Lullabies From the Axis of Evil (2004) med diverse artister
  • Barnesangskatten (2008) med diverse artister
  • Sorgen og gleden – H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marits utvalgte salmer (2008) med diverse artister

Sceneoppsetninger

  • Kabareten Svarta Bjørn (1998), bestillingsverk for Festspillene i Nord-Norge[trenger referanse]
  • Konsertforestillingen Når du kommer dit (2015), bestillingsverk for Hålogaland Teater og Nordland Teater

Filmografi

  • Mitt hjerte (2016), biografisk film
  • Kings Bay (2017) i rollen som journalist Harrieth Hansen[4]

Bibliografi

  • En rød for alt det søte (1996) med Liv Andrea Mosdøl (illustratør)

Priser og utmerkelser

  • Spellemannprisen 1987 i klassen visesang for Mitt ville hjerte
  • Gammleng-prisen i 1990 i klassen vise
  • Spellemannprisen 1991 i klassen visesang for Spor
  • NOPA-prisen Årets verk i 1995 for «Gåte ved Gåte»
  • Nordland fylkes kulturpris i 1997 sammen med søskene Lars og Ola Bremnes
  • Telenors internasjonale kulturpris, Grenseløs kommunikasjon, i 1999
  • Spellemannprisen 2000 i klassen viser og viserock for Soløye sammen med Lars og Ola Bremnes
  • Edvard-prisen 2010 i klassen tekst til musikk for Ly
  • Tekstforfatterfondets ærespris 2013
  • Vidar Sandbecks kulturpris 2016

Referanser

Eksterne lenker

Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA