Johan Arnt Strøm

Johan Arnt Strøm

Født: 8. november 1938 (78 år) Bodø

Nasjonalitet: Norge

Språk: Norsk

Debut: Gi deg ikke, Knut (1981 )

Johan Arnt Strøm (født 8. november 1938 i Bodø) er en norsk forfatter av barne- og ungdomsbøker. Han er kjent for å ha skrevet K-serien, en spenningsserie for barn og ungdom i alderen 8-14 år.

I Bodø gikk han på folkehøyskole, for senere å gå videre til realskolen. Etter et halvt år på handelshøyskolen, begynte han å jobbe for Saltensbåter der han jobbet som personalkonsulent med ansvar for lønninger helt til han gikk av med pensjon 62 år gammel.

Han leste mye som ungdom, og var spesielt begeistret for serien om Hardy-guttene. Han skrev artikler i skolebladet Magne, som ble utgitt da han gikk på folkehøyskolen. I tillegg til det skrev han i lokalavisen og en del utenom. Da den leseglade datteren hans var 11 år tok hun med seg store stabler med bøker hjem fra biblioteket. Johan leste en av bøkene, og konkluderte med at den ikke var spennende i det hele tatt. Da responderte datteren med at han kunne prøve å skrive en spenningsbok, siden han tidligere hadde skrevet en del. Kort tid etter begynte han, og den første boken kom ut i 1981. Det var begeistringen for Hardy-guttene som fikk ham til å holde seg til de samme heltene i sin egen serie. Han anså forfatterrollen som en hobby.

Forfatterskap

Handlingen i bøkene til Johan Arnt Strøm foregår i området rundt Bodø. Som en følge av dette er bøkene spesielt populære i nærmiljøet. Bøkene kjennetegnes med at de har en spennende, men enkel handling; handlingen er veldig sort/hvitt. De snille er alltid snille, og de som er skurker er skurker. Bøkene er skrevet med enkle setninger. Det er skrevet på et godt norsk språk med korte kapitler. Han har skrevet spennende avslutninger som gjør at man ønsker å lese videre. Bøkene handler om vennene Knut, Per og Kristine som stadig blir dratt inn i nye spennende eventyr. Boken Gi deg ikke, Knut kom ut i 1981 og var den første av totalt 28 bøker som ble utgitt. Målet hans var hele tiden å få barn og unge til å lese mer. I tillegg til K-serien har han også sammen med sin tyske kone skrevet tysk/norsk teknisk ordbok, og norsk/tysk teknisk ordbok. Hun oversatte mye for teknisk presse i Oslo, og mente at det manglet en ordbok som i denne sjangeren. Disse bøkene ble utgitt i 1979, og det var tydelig at det hadde manglet slike ordbøker, da disse ble populære på landsbasis. Han har også skrevet to bøker om lokalbåter i Salten. De omtalte båtene hadde tidligere vært livsnerven for de som bodde langs kysten og på øyene. Totalt har det blitt solgt om lag 100.000 eksemplarer av bøkene hans, og det har blitt solgt like mange i Nordland som i resten av verden til sammen.

Priser

I 2002 fikk Johan Arnt Strøm kulturstipendet fra Bodø kommune[1]. Det er et stipend som Bodø kommune deler ut årlig for å stimulere kulturell aktivitet.

Filmatisering

Filmatisering av bøkene var aldri aktuelt for ”K-serien” . Tv Nordland dramatiserte et avsnitt fra en av de første bøkene som kom ut. Ettersom Tv Nordland tidligere holdt til på Fauske, ble det dramatisert av noen elever på skolen der som fikk de 3 rollene som Knut, Per og Kristine.

Bibliografi

  • Norsk/tysk teknisk ordbok (1979)
  • Tysk/norsk teknisk ordbok (1979)
  • Gamle Saltens-båter : 1868-1968 (2002)
  • Saltens-båter II (2004)

K-Serien

  • Gi deg ikke, Knut (1981)
  • Knut i Lofoten (1983)
  • Ubåtjakt (1985)
  • Sabotasje (1986)
  • Lastebilmysteriet (1987)
  • Kidnappet (1988)
  • Kunsttyveriet(1990)
  • Bilbanden (1992)
  • Smuglere (1993)
  • Falskmyntnerbanden (1994)
  • Ran (1995)
  • Farlig jakt (1996)
  • Våpensmugling (1997)
  • Høyt spill (1998)
  • Mystisk last (1999)
  • Klokketyvene (2000)
  • Transitthavn Bodø (2001)
  • Nære på … (2002)
  • Hard takling (2003
  • Kode NTC-mobil (2004)
  • Aksjonistene (2005)
  • Beviset (2006)
  • Sykkeltyvene (2007)
  • Uten spor (2008)
  • Skatten (2009)
  • Innbrudd (2010)
  • På kanten av stupet (2011)
  • Avlytting (2012)

Referanser

  1. ^ Oversikt over tidligere kulturstipend i Bodø kommune Arkivert 21 desember 2013 hos Wayback Machine.

Kilder

Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA