Inger Margrethe Gaarder

Født: 8. juni 1926

Død: 31. desember 1993

Nasjonalitet: Norge

Utmerkelser: Cappelenprisen, Askeladdprisen

Inger Margrethe Gaarder (født 8. juni 1926, død 31. desember 1993) var en norsk forfatter, rektor og pedagog.

Gaarder arbeidet som lærer i Oslo og var øvingslærer ved Sagene lærerskole.[1] Hun skrev lærebøker og flere barne- og ungdomsbøker, blant annet om barn i fremmede kulturer. Den første skjønnlitterære barneboken, Nikolai begynner på skolen, kom i 1977.[1] Gaarder mottok Cappelenprisen i 1986 og IBBY Norges Askeladdprisen i 1991.[2]

Gaarder var medlem av Kringkastingsrådet.[2]

Inger Margrethe Gaarder var gift med rektor Knut Gaarder. Hun var mor til forfatteren Jostein Gaarder og musikeren Helge Gaarder.

Bibliografi (utvalg)

  • 1970 – Skoledemokrati i praksis
  • 1970 – Gud og verden
  • 1977 – Nikolai begynner på skolen (skjønnlitterær debut)
  • 1978 – Du er stor gutt nå Nikolai
  • 1979 – Sagn og eventyr fra Sri Lanka
Seks indiske eventyr
Barna i Sri Lanka
Barna og kokospalmen
  • 1981 – Gud og verda
Med blomsterkrans i håret
En uke med Savitri
  • 1982 – Flytte nå igjen?
  • 1983 – «Allahu akbar» .. Gud er størst
Jesus – Guds sønn
  • 1984 – Hvem kan glemme dette – barn i Terezin 1941-45
  • 1986 – Aldri mer!
  • 1987 – Fortelleren i landsbyen nærest jungelen
  • 1988 – Oppbrudd
  • 1992 – Trollskap og draugemål
Tilbake til Tarzan
  • 1993 – Den forheksede selen

Referanser

  1. ^ a b Nekrolog, Aftenposten, morgenutgaven 17. januar 1994, s. 11.
  2. ^ a b «Inger Margrethe Gaarder», Aftenposten, morgennummeret 10. januar 1994, s. 19.
Forrige mottaker:
 Kolbein Falkeid
og Arvid Hanssen 
Vinner av Cappelenprisen
delt med Fredrik Skagen

(1986)
Neste mottaker:
 Ingvar Ambjørnsen
(1988) 

Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA