Harald Sverdrup

Harald Sverdrup

Født: 29. mai 1923 Buksnes

Død: 26. juni 1992 Tønsberg

Nasjonalitet: Norge

Utmerkelser: Doblougprisen, Mads Wiel Nygaards legat, Riksmålsforbundets litteraturpris, Sarpsborgprisen, Sarpsborgprisen

: Harald Sverdrup på Commons

Harald Ulrik Sverdrup (født 29. mai 1923 på Vestvågøy i Lofoten, død 26. juni 1992) var en norsk lyriker, og blant de ledende i etterkrigslitteraturen.

Bakgrunn og arbeid

Sverdrup debuterte i 1948 med diktsamlingen Drøm og drift. Men både denne samlingen og den neste, Evigbyggende Babel, er relativt uferdige. Ikke før med sin tredje samling Han finner sin elskede (1953) framstod Sverdrup som en moden og formsikker lyriker. Det er derfor rimelig å behandle ham sammen med de «egentlige» 50-årsdebutantene.

Harald Sverdrup var en vitalist og livsdyrker, og en av de mest intense lyrikerne i norsk etterkrigslyrikk.

Sverdrups poesi er preget av en varm erotikk, og av kunnskap om og kjærlighet til naturen. Med et frodig bildespråk skriver Sverdrup om erotikk og politikk. Et tema som står svært sentralt i diktene hans, er den brutale rovdriften på naturen. Med humor, sarkasme og ikke minst ironi går han til angrep på samfunnsutviklingen i atomalderen. Han advarer mot hensynsløs utnytting av naturen og om faren for å utslette kloden ved bruk av atomvåpen.

Sangene «Drikkevise», «Jeg vil bli keiser» og «Sjømannsvise» på Alf Cranners album Rosemalt Sound fra 1967 er basert på tekster av Harald Sverdrup.

Harald Sverdrup bodde og arbeidet i mange år i Stokke i Vestfold. Han var faren til smykkekunstneren og sangeren Elfi Sverdrup.

Bibliografi

  • Drøm og drift (1948)
  • Evig byggende Babel (1949)
  • Han finner sin elskede (1953)
  • Syngende natt (1955)
  • Sankt Elms ild (1958)[1]
  • Snurrebassen og andre tøysevers (1958)
  • Isbjørnfantasi (1961)
  • Sang til solen (1964)
  • Negeren og solsikken (1965) (Reisebok)
  • Hvem er du. Utvalgte dikt (1966, 1971)
  • Paradisets barn (1968) (Roman)
  • Farlig vind (1969)
  • Fredløse ord (1971)
  • Kjærlighet. Kjærlighetsdikt (1973)
  • Grønn kalender (1974)
  • Isbjørn. En ishavsberetning for barn og voksne (1976)
  • Gamle Louis og andre dikt (1976)
  • Norsk naturkalender. Naturnotater og fortellinger for ungdom (1977)[2]
  • Blant grekere. Epistler fra Hellas (1978) (med Gunnar Bull Gundersen)
  • Fugleskremsel (1980)
  • Gokstadskipet. Et langdikt om et langskip (1980)
  • Vårt trygge liv – krigsnotater (1982)
  • Samlede dikt 1948-1982 (1983)
  • Gutten og fuglen (med tegnspråk for døve barn) (1984)
  • Lysets øyeblikk. Erotiske dikt og utrygge fredsnotater (1985)
  • Slips i tretoppen. Barndomserindringer (1987)
  • Tranene danser (1989)
  • Solhest i berget (1999)[3]
  • Samlede dikt 1948-1991 (2000)

Diskografi

Album
  • Vers og viiiiiiser (1966), med Alf Cranner
  • Harald Sverdrup leser egne dikt (1970)
Singler
  • Øvelse i hjemlig diskriminering/Reklamedame (1971)
Deltar på
  • Alf Cranner: Rosemalt Sound (1967)
  • Birgitte Grimstad: Viser er så meget (1968)
  • Hans Børli: Hans Børli leser egne dikt (1969)
  • To + To: Vi har ikke drept noen (1970)
  • Cornelis Vreeswijk: Poem, ballader och lite blues (1970)
  • Hege Tunaal: Olje, brød og vin (1972)
  • PS-Gruppa: Kampen fortsetter (1972)
  • Diverse: Vise og lyrikkfestivalen i Haugesund 1972 (1972)
  • Birgitte Grimstad: 12 nye viser (1973)
  • Ljungskile folkhögskola: Hur skall jag inte glädjas (1973)
  • Skogsfiol och Flöjt: För älvor och troll (1974)
  • Stein Lunde: I gården hvor jeg bor (1974)
  • Diverse: Nordklang 2 (1974)
  • Vestjyske Folkekor: Særtryk 39 (1975)
  • Diverse: Norske viseprofiler (1976)
  • Göteborgs Kammarkör: Sjunger av sig själv (1977)
  • Alf Cranner: Vindkast (1977)
  • Nordklang: Særtryk 47 (1977)
  • Diverse: 10 lyrikere leser egne dikt (1977)
  • Sociala Centralkören med God ton: Mot förmodan (1979)
  • Diverse: Sandefjordsplaten (1979)
  • Kor72: Særtryk 71 (1979)
  • Anne Johansson: Körsång från Brunnsboskolan (1979)
  • Husmoderns bröst: Husmoderns bröst (1979)
  • Diverse: Blandade röster 1 (1980)
  • Göran Fristorp: En sång till dig – Musik från Norge (1982)
  • Susanne Löwenhard: Gå varsamt (1982)
  • Alf Cranner: Din tanke er fri (1985)
  • Diverse: VisFestivalen i Västervik 20 år (1985)
  • Trondheim Kammerkor & Norunn Illevold Giske: For a Small Planet (1987)
  • Barbarossa: Black and Light – Til Afrika fra Norden (1988)
  • Diverse: Den flygande holländaren (1988)
  • Alf Cranner: Sanger om fravær og nærvær (1989)
  • Bjørn Alterhaug: Constellations (1991)
  • Hydrokoret: Rødt, hvitt og blått (1992)
  • Alf Cranner: 48 viser (1992)
  • Cornelis Vreeswijk: Mäster Cees memoarer (1993)
  • Lars Vik & Guttorm Guttormsen: Fritjof Fomlesens musikkservice (1995)
  • Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor: Norges skål! – Norske drikkeviser gjennom 200 år (1995)
  • Cornelis Vreeswijk: Det bästa med Cornelis (1996)
  • Earl Hyman & Ytre Suløens Jass-ensemble: The Weary Blues (1997)
  • Eldbjørg Raknes, Kjetil Saunes, Petronella Barker, Henrik Mestad & Ketil Bjørnstad: Reisetid (1997)
  • Diverse: The Alien Killer Orange – A Compilation of Scandinavian Progressive Rock (1997)
  • Diverse: NRK-opptak november 97 (1997)
  • Eliassens Eftf: Syrinx (1998)
  • Lars Klevstrand: Vinternatt (2001)
  • Kirsten Bråten Berg: Syng du mi røyst (2001)
  • Johannes Næss: Musikk for båtfolket (2001)
  • Vamp: Månemannen (2002)
  • Kolokol: Tilbake til start (2003)
  • Alf Cranner: 50 beste fra 40 år (2003)
  • Maiken Mathisen Schau: Wolfvoices (2003)
  • Diverse: Kjærlighetsmøte (2004)
  • Oslo Kammerkor med Grete Pedersen: Kyst kust coast (2004)
  • Ytre Suløens Jass-ensemble: Memories of New Orleans – 30 Years of Recorded History (2005)
  • Ole Paus: Den store norske sangboka (2007)
  • Cornelis Vreeswijk: Poem, ballader och lite blues – Återbesöket (2007)
  • Vamp: St. Mandag (2008)
  • Arnt Martin Brynildsen: Sanger om havet, livet og døden (2009)
  • Hildegun Pedersen: Du ser meg i auga (2010)
  • Diverse: Cornelis (2010)
  • Ekko: Vindfløytesong (2010)
  • Vamp: I full symfoni II – Med Kringkastingsorkesteret (2010)
  • Diverse: Drammens hjerte (2011)
  • Ole Paus: Sanger fra gutterommet (2016)

Priser og utmerkelser (utvalg)

  • 1959 – Mads Wiel Nygaards legat
  • Vestfold fylkeskommunes Kunstnerpris i 1976

Referanser

Eksterne lenker

Forrige mottaker:
 Emil Boyson 
Vinner av Kritikerprisen

(1958)
Neste mottaker:
 Gunnar Bull Gundersen 
Forrige mottaker:
 Åsta Holth 
Norsk vinner av Doblougprisen

(1978)
Neste mottaker:
 Nils Johan Rud 

Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA