Hanne Ørstavik

Hanne Ørstavik

Født: 28. november 1969

Yrke: Forfatter

Nasjonalitet: Norsk

Utmerkelser: Doblougprisen, Brageprisen i skjønnlitteratur for voksne, Tanums kvinnestipend, Amalie Skram-prisen, Aschehougprisen, P2-lytternes romanpris, Sult-prisen, Havmannprisen, Oktoberprisen, Neshornet, Klassekampens kulturpris

Debut: Hakk (1994 )

: Hanne Ørstavik på Commons

Hanne Cathrine Ørstavik (født 28. november 1969) er en norsk forfatter. Hun har vunnet flere litterære priser, og bøkene hennes er oversatt til mange språk.

Ørstavik vokste opp i Tana i Finnmark, men flyttet til Oslo da hun var 16 år gammel. Hun er cand.mag. fra Universitetet i Oslo med fagene psykologi, fransk og sosiologi. Hun har også to grunnfag fra Statens Lærerhøgskole i drama og forming, og har gått på forfatterstudiet i Bø. Både forfatterens utdanning og oppvekst utgjør en tematisk klangbunn i flere av hennes romaner.

Hun debuterte med romanen Hakk (1994) og fulgte opp med Entropi (1995). Det som karakteriserer disse bøkene er en minimalistisk stil der det brukes korte, beskrivende setninger, fokuseres på observasjoner og konkrete registreringer.

Romanene skrevet på slutten av 1990-tallet viser forfatterens utvikling. Kjærlighet (1997), Like sant som jeg er virkelig (1999) og Tiden det tar (2000) regnes tematisk som en trilogi. Trilogien skildrer nære familierelasjoner, der foreldrefigurene svikter. Hun skildrer personer som har vanskelig for å finne et adekvat språk, og derfor stenges ute fra kommunikasjonen eller stenges inne i seg selv.

Hanne Ørstavik har mottatt en lang rekke litterære priser for sine bøker, og de er oversatt til mange språk. De fleste romanene til Hanne Ørstavik har fått stor oppmerksomhet fra både kritikere og publikum. Men forfatterskapet er også omdiskutert. Ørstavik har blant annet blitt kritisert for å bruke levende modeller i sine romaner.[1]Unn Conradi Andersen viser i en studie utgitt i 2009 hvordan blant annet Hanne Ørstaviks bøker har blitt rammet av en stereotyp kritikk med beskyldninger om intimisering og melodrama, som ikke på samme måte rammer mannlige forfattere.[2]

Ørstaviks forfatterskap har vært gjenstand for mange hovedoppgaver ved norske universitet.[3] I 2008 ble boken Åpninger. Lesninger i Hanne Ørstaviks forfatterskap utgitt. Ifølge forordet skal den videreføre «den engasjerte debatten».

Priser

  • Tanums kvinnestipend 1998
  • P2-lytternes romanpris 1999, for Like sant som jeg er virkelig
  • Sult-prisen 1999
  • Havmannprisen 2000, for Tiden det tar
  • Oktoberprisen 2000
  • Doblougprisen 2002
  • Amalie Skram-prisen 2002
  • Klassekampens litteraturpris 2004, for Presten
  • Brageprisen 2004, for Presten
  • Aschehougprisen 2007

Bibliografi

Utdypende artikkel: Hanne Ørstaviks bibliografi

  • Hakk (roman) (1994) ISBN 82-7094-683-4
  • Entropi (roman) (1995) ISBN 82-7094-718-0
  • Kjærlighet (roman) (1997) ISBN 82-7094-802-0
  • Like sant som jeg er virkelig (roman) (1999) ISBN 82-7094-854-3
  • Tiden det tar (roman) (2000) ISBN 82-495-0003-2
  • Uke 43 (roman) (2002) ISBN 82-03-18591-6
  • Presten (roman) (2004) ISBN 82-495-0274-4
  • Kallet – romanen (roman) (2006) ISBN 978-82-495-0428-2
  • I morgen skal det være åpent for alle (lesestykke) (2007) ISBN 978-82-495-0490-9
  • Der alt er klart (tekst og bilde, i samarbeid med den franske billedbokkunstneren Pierre Duba) (2008) ISBN 978-82-495-0619-4
  • 48 rue Defacqz (roman) (2009) ISBN 978-82-495-0685-9
  • Hyenene (roman) (2011) ISBN 978-82-495-0862-4
  • Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux (roman) (2013) ISBN 978-82-495-1299-7
  • På terrassen i mørket (roman) (2014) ISBN 978-82-495-1409-0

Referanser

  1. ^ Aftenposten fakta 27. august 2008. Hanne Ørstavik
  2. ^ Kilden[1]
  3. ^ Sambok

Eksterne lenker

Forrige mottaker:
 Merethe Lindstrøm 
Vinner av Tanums kvinnestipend

(1998)
Neste mottaker:
 Anne Oterholm 
Forrige mottaker:
 Erik Fosnes Hansen 
Vinner av P2-lytternes romanpris

(1999)
Neste mottaker:
 Jonny Halberg 
Forrige mottaker:
 Jonny Halberg 
Vinner av Sult-prisen

(1999)
Neste mottaker:
 Thure Erik Lund 
Forrige mottaker:
 Laila Stien 
Vinner av Havmannprisen

(2000)
Neste mottaker:
 Dag Skogheim 
Forrige mottaker:
 Lars Amund Vaage 
Vinner av Oktoberprisen

(2000)
Neste mottaker:
 Morten Øen 
Forrige mottaker:
 Svein Jarvoll og
Thorvald Steen 
Norsk vinner av Doblougprisen
delt med Erling Kittelsen

(2002)
Neste mottaker:
 Bjørn Aamodt og
Rune Christiansen 
Forrige mottaker:
 Britt Karin Larsen 
Vinner av Amalie Skram-prisen

(2002)
Neste mottaker:
 Merete Morken Andersen 
Forrige mottaker:
 Inger Elisabeth Hansen 
Vinner av Brageprisen

(2004)
Neste mottaker:
 Marita Fossum 
Forrige mottaker:
 Per Petterson 
Vinner av Klassekampens litteraturpris

(2004)
Neste mottaker:
 Karin Sveen
Ottar Brox 
Forrige mottaker:
 Espen Haavardsholm 
Vinner av Aschehougprisen

(2007)
Neste mottaker:
 Paal-Helge Haugen 


Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA