Håkon Evjenth

Født: 26. desember 1894 Bodø

Død: 10. juni 1951

Far: Haakon Martin Evjenth

Søsken: Annemarta Borgen

Nasjonalitet: Norge

Håkon Evjenth (født 26. desember 1894, død 10. juni 1951) var en norsk forfatter og jurist, kjent for sine barnebøker fra nordnorsk natur.

Bakgrunn og virke

Håkon Evjenth var sønn av advokat og statsråd Håkon Martin Evjenth (1865–1934) og Martha Backer (1867–1906). Han var født og oppvokst i Bodø, ble cand.jur. i 1917, og bodde noen år i Oslo før han startet egen sakførerpraksis i Vadsø i 1921. Han flyttet tilbake til Bodø i 1925.

Han debuterte som forfatter i 1927 med boka Finnmarksjakter. Gjennombruddet kom med ungdomsromanen 3 på to og 2 på fire i 1935. De fleste bøkene hans er kommet ut i flere utgaver. Handlinga er som regel lagt til nordnorsk villmark, og det økologiske perspektivet er gjerne fremtredende, sammen med en tydelig, underliggende opplæring i friluftsliv, nordnorsk geografi og samisk kultur. Evjenth var i det hele tatt en foregangsmann for naturvern og friluftsliv.

Evjenth hadde stipend fra Institutt for sammenlignende kulturforskning 1927-1930, og bodde 4 år i selvbygget gamme i Suonjo på Varangerhalvøya. Evjenth deltok i motstandsarbeidet under krigen, og satt fanget først i Bodø og Trondheim, deretter på Falstad og Grini 1943-45. Hans bok Krig i kvitt regnes som den første roman om krigen i Nord-Norge.

Barnebokhistorikeren Karin Beate Vold sier at kjernen i Evjenths forfatterskap er bøkene fra perioden 1935-1941. Evjenth ble begravet 16. juni 1951 på Bodin kirkegård.

Bibliografi

Skjønnlitteratur

  • 1928 – Folk under fot (roman)
  • 1935 – 3 på to og 2 på fire (ungdomsbok)
  • 1936 – På to og fire i Suonjo (ungdomsbok)
  • 1937 – Over Kjølen i kano (ungdomsbok)
  • 1939 – En fiskergutt i sameland (ungdomsbok)
  • 1940 – På langferd i grenseland (ungdomsbok)
  • 1941 – Falkefengeren (ungdomsbok)
  • 1945 – Krig i kvitt (ungdomsbok)
  • 1947 – På falskt pass (ungdomsbok)
  • 1948 – Hytta i fjellet (ungdomsbok)

Faglitteratur

  • 1927 – Finnmarksjakter
  • 1938 – Gutten som Norge glemte. Johan Koren
  • 1945 – Han som reddet verden. Winston Churchill
  • 1946 – Trollbotn (erindringsbok om livet på egen hytte i Heggvassbotn (Heggmovatnet) i Bodø, og fra andre turer på nordkalotten)

Kilder

  • Karin Beate Vold. «Håkon Evjenth». I: Norsk biografisk leksikon, bd 3. 2. utg. 2001

Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA