Gisken Wildenvey

Gisken Wildenvey

Født: 23. mars 1892 Vågan

Død: 14. januar 1985 (92 år) Larvik

Gravlagt: Vår Frelsers gravlund

Ektefelle: Herman Wildenvey

Nasjonalitet: Norge

Utmerkelser: Gyldendals legat

Gisken Wildenvey (født Jonette Pauline Andreassen den 23. mars 1892[1] på Austvågøy i Vågan kommune, død 14. januar 1985) var en norsk forfatter. Hun oppga selv 1895 som sitt fødselsår, men var tre år eldre, ifølge Tom Lotheringtons biografi om Herman Wildenvey, [2] og ifølge kirkeboken til Vågan kirke[3].

Hun var datter av gårdbruker Anton Lauritz Andreassen og Inger Martha Jentoft Petersen. Sju år gammel ble hun satt bort til pleieforeldre på Fiskenes i Andøy. Hun brukte også mellomnavnet Kramer, som hun tok etter morens nye mann. Navnet Gisken hadde hun fått av Herman.

Hun giftet seg 4. februar 1912 med Herman Wildenvey, og levde sammen med ham. Fra 1927 bodde de i Hergisheim i Stavern.

Hun debuterte med boken Bedaarere i 1925. Hun er mest kjent for de fire dels selvbiografiske bøkene om Andrine. Hun mottok Gyldendals legat i 1965. I erindringsboken Kjærlighet varer lengst (1975) skildrer hun samlivet med Herman.

Gisken Wildenvey er begravet i Æreslunden på Vår Frelsers gravlund i Oslo.

Bibliografi

  • Bedaarere (1925)
  • Andrine (1929)
  • Andrine og Kjell (1934)
  • Andrine og lykken (1939)
  • Mødrene har grædt (1950)
  • Andrine og den røde blomsten (1955)
  • Lang tro tjeneste (1964)
  • Kjærlighet varer lengst (1975)

Referanser

  1. ^ Gisken Wildenvey Store norske leksikon
  2. ^ Tom Lotherington: Wildenvey – et dikterliv, Aschehoug 1993
  3. ^ Ministerialbok Vågan Kirke i Vågan, 1890 – 1899 http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_id=5733 side 30

Eksterne lenker

Forrige mottaker:
 Aslaug Låstad Lygre
og Odd Hølaas 
Vinner av Gyldendals legat
delt med Marie Takvam

(1965)
Neste mottaker:
 Georg Johannesen
og Odd Winger 

Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA