Geir Pollen (født 4. april 1953 i Målselv) er en norsk forfatter. Pollen er utdannet cand. philol., med hovedfag i nordisk fra Universitetet i Tromsø. Han har bodd på Kapp i Østre Toten og har arbeidet som lektor ved Lena videregående skole. Fra 2001 til 2005 var han formann i Den Norske Forfatterforening.

Han debuterte med diktsamlingen Posteringar i språket i 1982. Gjennombruddet hans kom med romanen Hutchinsons Eftf. i 1998, som fikk god mottakelse av kritikerne, og som ble nominert til Brageprisen og Nordisk råds litteraturpris. Romanen er også oversatt til dansk, tysk og serbisk. Den neste romanen, Når den gule solen brenner, fikk en mer avmålt mottakelse.

Pollens diktsamlinger og første roman er skrevet på nynorsk; fra og med romanen Fall har han skrevet på bokmål.

Bibliografi

  • 2014 Armfeldts armé : historien om en katastrofe Gyldendal 2014 ISBN 978-82-05-42160-8
  • 2010 Raskolnikovs hus, roman
  • 2007 Langt fra stammen, historien om Norske Skog
  • 2005 Kallemann, roman
  • 2002 Når den gule solen brenner, roman
  • 1998 Hutchinsons Eftf., roman
  • 1994 Fall, roman
  • 1991 Ål, roman
  • 1989 Variasjoner I–XXX, dikt
  • 1985 Det planlagde kaos, dikt
  • 1982 Posteringar i språket, dikt

Gjendiktninger

  • 2007 Yoko Tawada: Men mandarinane må vi få røva i kveld
  • 1999 Yves Bonnefoy: Ein eld går føre oss

Priser og utmerkelser

  • 2004 – Kritikerprisen for beste oversettelse 2004, for sin oversettelse av Austerlitz av Winfried Georg Max Sebald
  • 1999 – Østre Toten kommunes kulturpris
  • 1999 – NotaBene bokpris
  • 1999 – Nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen Hutchinsons Eftf.
  • 1998 – Nominert til Brageprisen for Hutchinsons Eftf.
  • 1991 – 2. premie i Gyldendals romankonkurranse for romanen Ål

Eksterne lenker

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)
Det finnes mer utfyllende artikkel/artikler på  .

Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA