Endre Lund Eriksen

Endre Lund Eriksen

Født: 10. februar 1977 (40 år) Bodø

Yrke: Forfatter

Parti: Sosialistisk Venstreparti

Nasjonalitet: Norge

Utmerkelser: 7 oppføringerAschehougs debutantstipend, Havmannprisen, Arks barnebokpris, Arks barnebokpris, UPrisen, Nordland fylkes kulturpris, Skolebibliotekarforeningens litteraturpris

Sjanger: Barnebøker, romaner, filmmanus

Debut: Pitbull-Terje går amok (2002 )

Nettsted: http://lunderiksen.wordpress.com/

Endre Lund Eriksen (født 10. februar 1977 i Bodø) er en norsk forfatter og SV-politiker. Han skriver bøker for barn, ungdom og voksne samt filmmanus, og er mest kjent for bøkene om Pitbullterje. Han bor i Tromsø.

Bakgrunn og arbeid

Lund Eriksen er utdannet cand. mag. med fagene litteraturvitenskap, teaterhistorie, historie og forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø. Han ble forfatter på heltid i 2002.

Lund Eriksen debuterte i 2002, med barneboken Pitbull-Terje går amok. Boken fikk Kultur- og kirkedepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur, er oversatt til flere språk og ble i 2005 filmatisert (regissør Arild Fröhlich). Filmen ble sett av over 200 000 på kino og fikk Amanda for beste barne- og ungdomsfilm. Lund Eriksen har skrevet tre bøker til om Pitbull-Terje: Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet (2006), Pitbull-Terje blir ond (2007) og Pitbull-Terje på sporet av den tapte far (2010).

I 2011 lanserte GAN Aschehoug Dunderly-universet skapt av Lund Eriksen og illustratør Endre Skandfer. Ifølge hjemmesidene til Dunderly er det «et hemmelig sted der monstre kan bråke, leke og ha så mye ludibunder de bare orker». I tillegg til flere barnebøker skrevet av Lund Eriksen er en rekke spin-off-produkter utgitt fra dette universet: lydbøker, spill, mobilapps og kosedyr.

Han er også produsent i animasjonsfilmselskapet Fabelfjord som han eier og driver sammen med Endre Skandfer og Merete Korsberg.

Lund Eriksen var andre varamann på Stortinget 1997–2001 for Sosialistisk Venstreparti i Nordland.[1] Han satt i SVS sentralstyre 2015–2017.[2]

Bibliografi

  • 2003: Pitbull-Terje går amok – ungdomsbok illustrert av Ella K. Okstad
  • 2003: Ingen kan stoppe meg no – roman
  • 2004: JAFS. Flukten fra Villmarka Zoo – barnebok illustrert av Bjørn Ousland
  • 2005: Det tar ikke slutt – roman
  • 2005: Pelle blir rappa – barnebok illustrert av Ella K. Okstad
  • 2006: Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet – ungdomsbok
  • 2007: Pitbull-Terje blir ond – ungdomsbok
  • 2008: En terrorist i senga – barnebok
  • 2009: Førstemann som pissa på månen – barnebok illustrert av Torill Kove
  • 2010: Super – ungdomsbok
  • 2010: Pitbull-Terje på sporet av den tapte far – ungdomsbok
  • 2010: Alvin Pang og en søster for mye – barnebok illustrert av Olve Askim
  • 2010: Alvin Pang og verdens beste bursdag – barnebok illustrert av Olve Askim
  • 2011: Alvin Pang og hva foreldre gjør når du sover – barnebok illustrert av Olve Askim
  • 2011: Evens hage – barnebok illustrert av Lars Aurtande
  • 2011: Monstrene i Dunderly – barnebok illustrert av Endre Skandfer
  • 2012: Den sommeren pappa ble homo – ungdomsbok
  • 2012: Monstervenn – barnebok illustrert av Stig Saxegård
  • 2012: Moi og uhyret – kartonert billedbok illustrert av Khim Tengesdal
  • 2012: Moi om våren – kartonert billedbok illustrert av Khim Tengesdal
  • 2013: Alvin Pang på rømmen – barnebok illustrert av Stig Saxegård
  • 2014: Nattdyr – barnebok illustrert av Endre Skandfer
  • 2014: Rudy og lynmonsteret – barnebok illustrert av Endre Skandfer
  • 2015: Raggmonsteret – barnebok illustrert av Endre Skandfer
  • 2016: Dunder – barnebok illustrert av Endre Skandfer
Drama
  • 2000: Strandet i paradis – hørespill
  • 2005: manus til spillefilmen Pitbullterje
  • 2007: manus til spillefilmen Svein og rotta og UFO-mysteriet, sammen med Gunnar Hammer (basert på en bok av Marit Nicolaysen)
  • 2008: Opptur, manus sammen med Ketil Høegh, Original film
  • 2016: Dunder, manus/produsent, animert kortfilm, Fabelfjord
  • 2017: Theodors Magiske Revansj, manus/produsent, kortfilm basert på idé av Roger Gihlemoen, Fabelfjord

Priser

  • 2000: 3.premie i NRKs dramatikk-konkurranse for Strandet i paradis
  • 2002: Kultur- og kirkedepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur, for Pitbull-Terje går amok
  • 2002: Aschehougs debutantstipend, for Pitbull-Terje går amok
  • 2003: Havmannprisen, for Ingen kan stoppe meg no
  • 2006: Arks barnebokpris for Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet
  • 2008: UPrisen for Pitbull-Terje blir ond
  • 2008: Arks barnebokpris for En terrorist i senga
  • 2009: Skolebibliotekarforeningens litteraturpris for hans samlede barne- og ungdomsbøker
  • 2012: Nordland fylkes kulturpris for hans forfatterskap
  • 2012: Teskjekjerringprisen for 2012
  • 2016: Førsteplass i International Animation Awards i Mumbai for kortfilmen Dunder[3]

Referanser

  1. ^ «Endre Lund Eriksen». Stortinget.no. 
  2. ^ Stenberg, Espen Bless (15. mars 2015). «Du kjenner ham nok best som forfatter…». Nordlys. Besøkt 31. mars 2015. 
  3. ^ «Endres barneunivers vant pris i Mumbai»; Bodø nu, 16.12.2016

Eksterne lenker

Forrige mottaker:
 Carl Frode Tiller 
Vinner av Aschehougs debutantstipend

(2002)
Neste mottaker:
 Roger Fuglestad 
Forrige mottaker:
 Ragnhild Nilstun 
Vinner av Havmannprisen

(2003)
Neste mottaker:
 Morten Harry Olsen 

Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA