Cora Sandel

Cora Sandel

Født: Sara Fabricius20. desember 1880 Christiania

Død: 3. april 1974 (93 år) Uppsala

Ektefelle: Anders Jönsson

Yrke: Skribent

Nasjonalitet: Norge

Utmerkelser: Gyldendals legat, St. Olavs Orden

Portrett av Cora Sandel.

Cora Sandel er et pseudonym for den norske forfatteren Sara Cecilia Gørvell Fabricius (født 20. desember 1880, død 3. april 1974).

Liv og virke

Bakgrunn

Sara Cecilia Gørvell Fabricius ble født i Kristiania (Oslo), Hennes foreldre het Jens Schow Fabricius (1839–1910) og Anna Margareta Greger (1858–1903). Da hun var 12 år førte økonomiske problemer til at familien måtte flytte til Tromsø, hvor hennes far arbeidet som marineoffiser. Cora Sandel gikk på malerskole hos maleren Harriet Backer og reiste til Paris i 1905 da hun var 25 år. Hun bodde i Paris i 15 år. I 1913 giftet hun seg med den svenske skulptøren Anders Jönsson (1883–1965). I 1921 flyttet de til Sverige. Paret tok ut separasjon i 1922. Skilsmissen ble fullført i 1926, det samme året som Alberte og Jakob ble utgitt. Da var hun 46 år.

Forfatterinne

Under oppholdet i Frankrike begynte hun å skrive reiseskildringer og noveller. Diktningen hennes bærer preg av scenisk kvalitet og har en meget poetisk stil.

Alberte og Jakob (1926) ble den første i en trilogi sammen med Alberte og friheten (1931) og Bare Alberte (1939). Romanene om Alberte er en kvinnelig kunstners utviklingshistorie. Trilogien er sterkt inspirert av Cora Sandels eget liv. Alberte og Jakob forteller om livet i en nordnorsk by, Alberte og friheten er lagt til Paris i årene 1912-1913 og i Bare Alberte er handlingen lagt til både Norge og Frankrike.

I 2004 kom trilogien ut i en tekstkritiske utgave basert på førsteutgavene av bøkene. Dette fordi det i 1997 ble oppdaget at det var store uoverensstemmelser mellom disse og senere utgaver av bøkene, hvor både passasjer var blitt utelatt og ord hadde blitt byttet ut. Spesielt gjelder dette for Bare Alberte da det i 1941 ble fjernet tilsammen fire sider med politisk innhold. Passasjene, som ble sensurert av forlaget som måtte trå varsomt for ikke å bli overtatt av nazistene, inneholdt krasse utsagn om Tyskland og første verdenskrig.

Etterkrigsromanen Kranes konditori (1945) ble en enda større publikumssuksess, og ble dramatisert av Helge Krog bare noen måneder etter at boka kom ut. Romanen Kranes konditori handler om et tilfeldig møte mellom en mann og en kvinne på en kafé. Handlingen er konsentrert rundt dette møtet og hvordan sladderen og snakket om de to utvikler seg. Stykket er blitt satt opp med jevne mellomrom helt fram til i dag. Kranes konditori ble også filmatisert av den danske regissøren Astrid Henning-Jensen i 1951.

Romanene hennes førte til at hun fikk en umiddelbar plass i skandinavisk kanon, men det var ikke før 1960-tallet at hun fikk et gjennombrudd for et engelskspråklig publikum. Hun ble hedret med St. Olavsorden i 1957. Hennes hjem i Tromsø, bygget i 1838, huser nå Perspektivet Museum[1].

Til tross for stor litterær suksess skjulte Sara Fabricius seg bak sitt pseudonym og levde et nokså tilbaketrukket liv. Hun døde i Uppsala.

Bibliografi

  • Alberte og Jakob, roman 1926
  • En blå sofa, noveller 1927
  • Alberte og friheten, roman 1931
  • Carmen og Maja, noveller 1932
  • Mange takk, doktor, noveller 1935
  • Bare Alberte, roman 1939
  • Dyr jeg har kjent, noveller 1946
  • Kranes konditori, roman 1945 (filmatisert i 1951, Kranes konditori)
  • Figurer på mørk bunn, noveller 1949
  • Kjøp ikke Dondi, roman 1958
  • Barnet som elsket veier, tidligere uutgitte noveller og tegninger, 1973

Litteratur

  • Øverland, Janneken. Cora Sandel : en biografi (Gyldendal 1995) ISBN 82-05-22366-1 – Les i fulltekst

Eksterne lenker

Priser (utvalg)

  • 1948 – Tidningen VIs litteraturpris

Referanser

Forrige mottaker:
 Gabriel Scott 
Vinner av Gyldendals legat

(1937)
Neste mottaker:
 Arthur Omre 

Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA