Arthur Arntzen

Arthur Arntzen

Født: 10. mai 1937 (80 år) Tromsø

Nasjonalitet: Norge

Utmerkelser: 7 oppføringerJack Berntsens kulturpris, Leonardstatuetten, Troms fylkeskommunes kulturpris, Tromsø kommunes kulturpris, Solprisen, Spellemannprisen i underholdning, St. Olavs Orden

Arthur Andreas Arntzen (født 10. mai 1937 i Tromsø) er en norsk komiker, forfatter, dramaturg, skuespiller, entertainer, journalist og musiker.

Arthur Arntzen er kjent for revyfiguren «Oluf» og sin nordnorske humor som også går igjen i flere av bøkene hans. Arntzen er bosatt i Tromsdalen i Tromsø.

Rollefiguren «Oluf»

I 1967 utga Arthur Arntzen den første boka med sin komiske skikkelse «Oluf Rallkattli» eller «Oluf i Raillkattlia», en frittalende småbruker fra Tromsdalen som kommenterer fenomener i samtida. Arntzen opptrådte siden selv i rollen som Oluf, karakteristisk iført «oluf-lue», svart loslue med øreklaffene ut, i revyer og en lang rekke innslag i NRKs radio- og fjernsynssendinger på 1970- og 80-tallet. Det ble også utgitt flere lyd- og videoinnspillinger med rollefiguren. Boksalget i serien om Oluf har kommet opp i over 700 000.

I 1989 ble Oluf-bøkene omarbeidet til et skuespill for Hålogaland teater. Dette ble teaterets største suksessforestilling noensinne, og TV-versjonen ble også en tilsvarende suksess. Også Arntzens siste skuespill, Den fordømte nordlendingen, omhandlet nordnorsk humor.

Arntzens revyfigur Oluf ble fra 1981 spilt i tospann med skuespiller Asle Myrvoll (1942–2017) i rollen som den mindre begavede, voksne sønnen Lars.

Diskografi

  • Han Oluf (1973 med Håkon Karlsen)
  • Ja, du Oluf (1973)
  • Erindringer 1 (1977)
  • Han Oluf igjen (1980)
  • Mølje og sodd (1981)
  • Oluf’s kattastrofe (1984)
  • Olufs jubileumsfarse (1988)
  • Latterkula (1991)
  • På kryss og tvers med Oluf og Lars (1991)
  • Livet med Oluf (1995 Samleplate)

Bibliografi

  • 2009 Vi sto han av! (illustrasjonar av Dagfinn Bakke)
  • 2006 Oluf i eget bokbad
  • 2003 Det latterlige alvor
  • 1994 Og langsomt kom lyset
  • 1987 Nye Oluf (illustrasjoner av Dagfinn Bakke)
  • 1997 Oluf for evig (illustrasjoner av Dagfinn Bakke)
  • 1996 Dokker kan flire: elendighet i utval (illustrasjoner av Dagfinn Bakke)
  • 1986 Æ lyg ikkje (illustrasjoner av Dagfinn Bakke)
  • 1994 Æ gjer meg ikkje (illustrasjoner av Dagfinn Bakke)
  • 1993 Det svær æ på
  • 1990 Småkarer under frostmåne (selvbiografi, sammen med Arvid Hansen)
  • 1990 Oluf samla (illustrasjoner av Dagfinn Bakke)
  • 1990 Æ sei ikkje meir (illustrasjoner av Dagfinn Bakke)
  • 1989 Rapport fra Rallkattlia (illustrasjoner av Dagfinn Bakke)
  • 1989 Siste Oluf (illustrasjoner av Dagfinn Bakke)
  • 1988 Rallkattlia (illustrasjoner av Dagfinn Bakke)
  • 1988 Super Oluf (illustrasjoner av Dagfinn Bakke)
  • 1988 Oluf R (illustrasjoner av Dagfinn Bakke)
  • 1987 Oluf og Emma (illustrasjoner av Dagfinn Bakke)
  • 1987 Han Lars (illustrasjoner av Dagfinn Bakke)
  • 1982 Ho Emma
  • 1982 Super Oluf
  • 1980 Rapport fra Rallkattlia
  • 1974 Oluf R
  • 1974 Han Oluf

Filmografi

  • 2007 50 år med Oluf
  • 2006 Oluf i eget bokbad
  • 1999 40 år med Oluf
  • 1997 Den fordømte nordlendingen
  • 1990 Oluf (vist i TV, NRK)
  • 1975 Tut og kjør

Bøker om Arthur Arntzen

  • 1997 Han Arthur av Ivan Kristoffersen, illustrasjoner av Kaare Espolin Johnson Samlaget ISBN 82-521-4998-7

Priser

  • 1987 Troms fylkeskommunes kulturpris
  • 1989 Nynorsk litteraturpris’ hederpris [1]
  • 1989 Tromsø kommunes kulturpris
  • 1991 Spellemannprisen i klassen underholdning for albumet Latterkula
  • 1992 Petter Dass-medaljen for «saftig nordnorsk humor»
  • 1996 Solidaritetsprisen fra Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO)
  • 1997 Folkehelseprisen
  • 1999 «Århundredets humorist» (kåret av Nitimen)
  • 1999 Leonardstatuetten
  • 2000 Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden
  • 2001 Tidenes type for figuren Oluf under Komiprisen
  • 2005 Alf Prøysens ærespris
  • 2005 Jack Berntsens kulturpris
  • 2015 Agenda Nord-Norges Ærespris[2]

Referanser

  1. ^ «Nynorsk litteraturpris – Noregs Mållag». www.nm.no. Arkivert fra originalen 2016-03-06. Besøkt 17. desember 2016. 
  2. ^ «Nordnorsk ærespris til Arthur Arntzen». NRK. Besøkt 6. november 2015. 

Eksterne lenker

Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA