Anders Saus

Født: 22. desember 1919

Død: 24. juni 2003 (83 år)

Nasjonalitet: Norge

Anders Saus (født 22. desember 1919 på Sausvatnet i Brønnøy, død 24. juni 2003 i Oslo) var en norsk sanger, komponist, tekstforfatter, musiker og forfatter.

Han var utdannet i trekkspill fra Musikkonservatoriet i Oslo, og var aktiv som både skribent/komponist og utøver. I 1949 platedebuterte han (med sangene «Når nordlyset flommer» og «Visen om Nordland») med sin egen sekstett. Han var en aktiv og kjent instrumentalist på trekkspill, med blant annet mange radiokonserter bak seg. [1]

Som blind fra fødselen deltok Saus, fra slutten av 1940-tallet til begynnelsen av 1970-tallet, på blindeforbundets turneer,[2] der han utviklet et godt samarbeid med den allerede etablerte duoen «Engedahl og Stordahl».

Saus debuterte som forfatter i 1973 med romanen Mot dagning. Forfatterskapet omfatter i alt seks bøker, alle historiske underholdningsromaner fra bygdemiljøer. Ved debuten i 1973 skrev en anmelder i avisen Østlendingen at «Underholdningsromanen har fått en fornyer».[3]

Diskografi

Album
  • Alle vakre jenters hambo (1983), med Eva Saus & Hans Jørgensens Orkester
  • Du og jeg i sommerdans (1993), med Eva Saus & Willy Andresens Orkester
  • I tresko og busserull (1997), med Eva Saus
  • Anders Saus Vol. 1 (2016)
  • Anders Saus Vol. 2 (2016)
Singler
  • Når nordlyset flommer/Visen om Nordland (1949)
  • Livet på Setervollen/Under Norges flagg (1951)
  • Ola Nordmann danser boogie-woogie/Gorilla på Manilla (1952)
  • I hvert fall en ponny/Høyt på en palmegren (1953), med Eva Saus
  • Det var på Hawaii/Atomraketten (1954), med Eva Saus
  • Vi har landlov i kveld/Velkommen sommer (1954), med Eva Saus
  • Sangen til høstblomsten/Med stjerner til kompass (1954)
  • Den lille krokodille/Når byen går til ro (1955), med Nora Brockstedt & Frank Cooks Dixie Band
  • Når måltrosten synger/Alle vakre jenters hambo (1955), med Nora Brockstedt
  • Godnatt, Rosmari/Drømmen om fiolen (1959), med Siss Hartmann & Reidar Hartmanns Orkester
  • Junikveld ved elven/Du er min øyesten (1960), med Willy Andresens Orkester
  • Gjøken er en luring/I tresko og busserull (1962), med Gunnar Engedahl, Erling Stordahl & Frank Cooks Orkester
  • Karalosen/Fela mi (1965), med Gunnar Engedahl & Erling Stordahl
  • Tenn alle lys/Ved en nying (1965), med Gunnar Engedahl & Erling Stordahl
  • Liv på Setervollen/Kveke kvinnfolk og bæljespell (1966), med Gunnar Engedahl & Erling Stordahls Orkester
Deltar på
  • Nora Brockstedt: To små glade papegøyer/Med lykken i ditt sinn (1955)
  • Nora Brockstedt: Nora Brockstedt (1956)
  • Mari Ade: Alla vackra jäntors hambo/Som du vill ska jag vara (1956)
  • Nora Brockstedt: Oh, oh, hjärtat mitt!!!/Har du kärlek, har jag kyssar (1956)
  • Gretli & Rosi Egger/Jan Lindblad & Karl Grönstedts orkester: Flyg, fågel, flyg! Sångfox/När taltrasten sjunger…. vals (1956)
  • Sonia Sjöbeck & Ingvar Bonze med Peter Weldons Orkester: Alla vackra jäntors hambo/Gullforsen (1956)
  • Carl Jularbo: Alla vackra flickors hambo (1956)
  • Olle Johnny: Stenlundavalsen/Alla vackra jäntors hambo (1956)
  • Kjell Wigren med Andrew Walters Orkester: När taltrasten sjunger/Stäng ej dörrar och fönster (1956)
  • Birgit Moberg-Kejving & Arvid Sundins orkester: Stäng ej dörrar och fönster/När taltrasten sjunger (1956)
  • Britt-Inger Dreilick & Åke Jelvings orkester: Alla vackra flickors hambo/Lilla Ann-Marie (1956)
  • Anders Börje & Jularbo Jr’s orkester: Alla vackra jäntors hambo/En susande brusande hambo (1956)
  • Olle Johnny: Olle Johnny (1958)
  • Diverse: Ønskekonserten 1 (1960)
  • Engedahl & Stordahl: Kanefart/De vakreste hender (1962)
  • Diverse: Holiday In Scandinavia (1965)
  • Alf Blyverkets Orkester: Norway In Popular Songs (1967)
  • Olle Johnny: Lycklige Henriks polka (1973)
  • Engedahl & Stordahl: Midnattsolens land (1974)
  • Engedahl & Stordahl: Engedahl og Stordahl (1974)
  • Bosse Larsson: Toppen för kroppen är gammeldans (1976)
  • Andrew Walters Kör & Orkester: Vals i Furusund & andra favoriter (1978)
  • Leif Stangvik: För fulla segel/Det blir atter sol og sommer (1982)
  • De Syngende Husmødre: De tusen sjøers land (1982)
  • Mary Trana: Sangbok (1982)
  • De Syngende Husmødre: Kjent og kjært (1984)
  • Diverse: Vals til tusen – Gammaldansen gjennom 200 år Vol. 1 (1988)
  • Kjerringknuten: Livets farvespill (1989)
  • Freddy Kristoffersen: Freddy Kristoffersens 40 beste (1992)
  • Ole Ivars: Spellemannsblod (1993)
  • Busserullen: I livd av blå syrin (1996)
  • Arne Willy Foss & Ole Ivars: Fri Willy (2006)
  • Diverse: LirekasCD’n 23: Hej, mister Banjo (2006)
  • Engedahl & Stordahl: Diamanter (2006)
  • Diverse: Norske slagere kapittel 1 – 1955 (2006)
  • Engedahl & Stordahl: Vil du gjøre verden bedre (2007)
  • Diverse: Älskad av Gud (2008)
  • Carl Jularbo: Drömmen om Elin (2008)
  • Diverse: Slagerminner Vol. 1 (2009)
  • Carl Jularbo: 100 år med Jularbo (2011)
  • Jens Book-Jenssen: Jens Book-Jenssen Vol. 20 (2012)
  • Diverse: Slagerminner 1 – 24 originalinnspillinger fra 30-, 40- og 50-tallet (2013)
  • Diverse: Den lille barnetimen (2013)
  • Carl Jularbo: Avestaforsens brus (2013)
  • Olle Johnny: Fåglarna vid bäcken (2014)
  • Diverse: Slagerminner 3 – 24 originalinnspillinger fra 30-, 40- og 50-tallet (2014)
  • Nora Brockstedt: Nora Brockstedt (2015)
  • Engedahl & Stordahl: Engedahl & Stordahl Vol. 4 (2015)
  • Ole Ivars: Fosser’n (2016)
  • Diverse: Slagerønsker Vol. 5 (2016)
  • Diverse: Slagerønsker Vol. 9 (2016)
  • Diverse: Slagerønsker Vol. 16 (2016)
  • Diverse: Slagerønsker Vol. 19 (2016)
  • Diverse: Slagerønsker Vol. 21 (2016)
  • Diverse: Norske slagere Vol. 1 – 1950–1960 (2017)

Bøker

  • Mot dagning, roman (1973)
  • I skyggen av Bjønnvassbre, roman (1974)
  • Broder Daniels hender, roman (1975)
  • Fride Berrføtt, roman (1976)
  • Brødrene på Hundholmen, roman (1977)
  • Skygger i havskodda, roman (1978)

Referanser

  1. ^ http://www.mic.no/nmi.nsf/doc/art2006052913090055596704
  2. ^ Masteroppgave om Anders Saus (PDF)
  3. ^ Sitert fra omslaget av I skyggen av Bjønnvassbre (1974)


Teksten er henta fra Wikipedia, lisensiert under CC-BT-SA